30 llibres per Sant Jordi

30 llibres per Sant Jordi

En motiu de la Diada de Sant Jordi, des de la redacció i alguns dels i les col·laboradores de l’Accent us oferim una tria de títols, novetats o de recent edició, de llibres en català. Assaig, novel·la, poesia, obres en la nostra llengua més enllà dels títols més coneguts i publicitats. Una invitació a llegir-los i compartir-los.

Poesia Completa 1945-1987

Joan Fuster

Institució Alfons el Magnànim 2022

Salvador Ortells Miralles ha editat l’obra poètica completa seguint la proposta d’uns cicles temàtics que convoquen a una lectura nova, que descobreix tant la profunda consciència del poeta —sens dubte el Joan Fuster més íntim i humà— com alhora la vigència d’aquesta poesia on sempre ha estat, al si de la millor tradició contemporània.

Poesia Completa

Bartomeu Rosselló-Pòrcel

Editorial Barcino. 2022

Mort amb només 24 anys, Bartomeu Rosselló-Pòrcel va tenir temps de fer-se un nom entre els millors poetes catalans del segle XX. Admirat per Espriu i per Riba, considerat un mestre per Vinyoli, la seva poesia és un cim de la literatura catalana contemporània i un punt de partida ineludible per tota la poesia que va venir després.

La seva poesia beu tant de la influència de la generació del 27, com de les avantguardes i concretament del surrealisme; també s’hi troben ressons del seu interès per la literatura castellana del barroc al costat d’un neopopularisme semblant al de García Lorca o Rafael Alberti, i amb trets propis del postsimbolisme. Rosselló-Pòrcel, qui es definí com a català de Mallorca i comunista, pot ser considerat un poeta de talla europea.

100 anys de marxisme i qüestió nacional als Països Catalans

Xavier Millán Nebot

Tigre de Paper. 2022. 2 Volums.

Síntesi dels textos dels principals dirigents, organitzacions i mitjans que han desenvolupat una proposta política que vincula el marxisme amb la lluita d’alliberament nacional als Països Catalans al llarg dels últims 100 anys (1910-2010).

L’espoli franquista dels ateneus catalans (1939-1984)

Neus Moran i Gimeno

L’Avenç. 2022

Estudi d’una de les facetes més desconegudes de la repressió franquista al Principat de Catalunya: l’espoli i la requisa patrimonial del moviment associatiu i obrer .

La història d’un mecanisme repressiu de primer ordre en què convergien la voluntat política de castigar els enemics i l’interès econòmic dels afectes al Movimiento sobre una xarxa cultural i associativa central de la cultura catalana, la dels ateneus. És una història de passat, i d’un passat recent, però també de present, perquè molts d’aquests expedients estan encara pendents de resoldre.

Figures de la revolució africana. De Kenyatta a Sankara

Saïd Boumama

Tigre de Paper. 2022

Vida i trajectòries de personatges de la lluina contra el colonialisme i l’imperialisme a l’Àfrica.

Aimé Césaire, Jomo Kenyatta, Ruben Um Nyobè, Frantz Fanon, Patrice Lumumba, Kwame Nkrumah, Mehdi Ben Barka, Amílcar Cabral, Thomas Sankara…

En un moment en què ens demanem com tenir influència sobre el món, aquest retrat polític col·lectiu recorda que sempre ha estat possible, avui com ahir, canviar el curs de les coses.

El Vicecònsol.

**Xavier

Serra**

Afers. 2022

Als anys seixanta, en un dels moments més tensos de la Guerra Freda, el diplomàtic estatunidenc Timothy Towell és destinat com a vicecònsol a València. La seva missió serà la d’informar sobre l’estabilitat del règim i sobre les activitats dels grups clandestins contraris a la dictadura franquista. Amb tot, hi trobarà una situació políticament molt més complexa del que s’havia imaginat.

El vicecònsol és un relat sense ficció que combina diverses tècniques narratives que el situen entre el reportatge periodístic i la novel·la d’espies. Tot el que s’hi conta és real. I és per això que aquesta història encara resulta més sorprenent.

Quanta terra necessita una persona

Lev Tolstoi

Comanegra. 2022

Antologia de contes de l’autor rus a càrrec de Marta Nin. Segons Joyce, «Quanta terra necessita una persona» és el millor conte de la història, però aquí n’hi ha per triar i remenar.

A l’Ombra d’Amazon. Una història del nostre futur

Alec MacGillis

Periscopi. 2022

Durant deu anys el periodista Alec MacGillis ha viatjat pels Estats Units, des de Washington i Baltimore fins a Seattle i San Francisco, investigant i recollint el testimoni de desenes de persones que s’han vist afectades per la influència d’Amazon en la societat i la política nord-americanes. Treballadors esclafats per l’augment del cost de la vida que ha suposat la construcció de centres de processament de dades o magatzems de distribució d’aquest gegant econòmic que ha desplaçat sense remei l’activitat econòmica tradicional de les seves ciutats. “A l’ombra d’Amazon” és un estudi sobre una societat fracturada i al límit. Un text de lectura obligada per a tothom que vulgui saber com funciona l’economia global en l’anomenada «època del clic» i que ens mostra, de manera vívida, què pot passar ben aviat a casa nostra si no es restringeix el poder dels monopolis.

Els que manen. Vida i miracles de les 50 famílies que mouen els fils de Catalunya

Miquel Macià. Pep Martí.

Saldonar. 2022

Els orígens i la trajectòria de cinquanta grans fortunes del Principat de Catalunya, des dels seus orígens fins avui mateix. Noms com Sol Daurella (Coca-Cola), Javier Godó (La Vanguardia), Jaume Roures i Tatxo Benet (Mediapro) o Isidre Fainé (La Caixa) i clans familiars antics i moderns com els Vidal-Quadras, els Gallardo o els Grífols.

La Segona República. Mallorca, 1931-1936

Pau Tomàs Ramis, Pere J. Garcia Munar, Manel Santana Morro, Biel Barceló, Pere Fullana Puigserver, Catalina Martorell Fullana, Layla Dworkin, Jordi Maíz, Antoni Vidal Nicolau, Dídac Martorell Paquier, Cels Calviño Andreu, Margalida Rubí Ferrer, Bartomeu Vidal Mestre, David Ginard i Ferón, Bartomeu Garí Salleras.

Illa Edicioms. 2022

a Segona República va ser un període de poc més de cinc anys que va marcar molt la història de Mallorca. Aquest llibre pretén posar llum a organitzacions i fets clau que ajuden a explicar el període republicà i ho fa de la mà d’historiadors i d’historiadores, coordinats per Pau Tomàs i Ramis.

El partit dels panteres negres.

David F. Walker Marcus Kwame Anderson

Tigre de Paper. 2022.

Novel·la gràfica. El partit dels panteres negres’ és un relat exhaustiu, encara que sobri, de l’ascens i la caiguda d’un dels moviments més influents de la història recent dels Estats Units. El llegat dels panteres resisteix a la simplificació i gràcies a aquesta novel·la gràfica, els lectors podran tenir una comprensió més àmplia del context polític i social que va propiciar el naixement i el ràpid creixement del Partit Pantera Negra, conèixer-ne els principals líders i acostar-se a la història sencera del partit, des del naixement fins a la dissolució. El llibre també serveix per conèixer el seu impacte icònic i polític fins als nostres dies.

La màquina del temps

H.G. WellsSembra Llibres. 2022

Un dels grans clàssics de la literatura universal. La primera novel·la d’un dels artífexs de la ciència-ficció. Però també és una lúcida crítica de la societat capitalista. Una aventura distòpica que planteja una reflexió plenament actual sobre la nostra responsabilitat respecte del futur que ens espera. Traducció d’Octavi Gil Pujol.

Les Galápagos

Kurt Vonnegut

Males Herbes. 2022.

Una de les novel·les més brillants de Kurt Vonnegut. Una faula ecologista sobre la selecció natural, una aventura que ens transporta milers d’anys endavant i endarrere en el temps, a través del sempre complicat futur de la nostra espècie. Amb una lucidesa sorprenent, Vonnegut assenyala el pes i les dimensions del cervell humà com la principal dificultat per a la nostra supervivència. Traducció de Martí Sales.

Alegro ma non troppo

Carlo M. Cipolla

La segona perifèria. 2022

El primer assaig analitza amb precisió acadèmica i llenguatge planer el paper central del pebre en el pas de l’edat mitjana al Renaixement. És una paròdia, és clar. El segon, «Les lleis fonamentals de l’estupidesa humana», ha esdevingut un text de culte, a més d’un potentíssim sistema per detectar i neutralitzar l’amenaça persistent de l’estupidesa que pot regir les nostres vides i el destí de les nacions. Traducció de Ton Vilalta. Dibuixos de Julio César Pérez.

Història de la música del s. XX (L’electrònica)

Pau Riba

Males herbes. 2022

Quan el recentembnt desaparegut Pau Riba parla sobre Erik Satie, la utopia hippie, el punk, la invenció de la ràdio, el descobriment de l’LSD o els Throbbing Gristle, ho fa com si en fos un vell amic, amb un to fresc no mancat d’ironia, i de mala llet quan toca. Aquesta obra es presenta com una catedral, el llibre més ambiciós d’un autor que ha sigut un pioner en gairebé tot el que ha fet.

L’evolució de la terra. Un viatge de 5.000 milions d’anys.

David Rabadà i Vives.

Edicions de la Universitat de Barcelona. 2022.

Una història dels 5.000 milions d’anys de la Terra, amb un estil amè i divulgatiu però també des d’un punt de vista crític amb alguns dels mites estesos per algunes vulgaritzacions de la ciència.

L’Aixecament de Prats de Molló. 4 de novembre de 1926

Giovani C. Cattini.

Rosa dels Vents. 2021

El 4 de novembre de 1926 la gendarmeria francesa va avortar un projecte d’invasió del Principat des de Prats de Molló, a la comarca del Vallespir. Hi participaven alguns centenars d’independentistes catalans, i tambe un grup nodrit d’antifeixistes italians, que comptaven amb uns suports incerts a l’interior de Catalunya. Giovanni Cattini ens explica per primera vegada com va anar la persecució de la diplomàcia espanyola contra els exiliats independentistes dels anys vint.

Obra Completa. Volum VIII

Vicent Andres Estellés.

Tres i Quatre. 2021

El Vuitè volum de l’obra completa del poeta de Burjassot ha estat preparat per Jordi Oviedo i Irene Mira-Navarro, i inclou els següents poemaris: Puig Antich, Estat d’excepció, Versos per acompanyar una esperança, Al company assassinat a Elda, Els camins de la llibertat, Tancat d’Aleixandre, Quadern públic i notori, Poemes esparsos, Poemes preliminars, Cançoneret de Ripoll, La casa de la música vora el mar, i Mare de terra.

La ciutat sense veïns. Víctimes i botxins a la Barcelona de l’especulació immobiliària

Andreu Merino

Saldonar. 2021

El periodista Andreu Merino (que ha estat col·laborador de l’Accent) retrata una Barcelona on el dret a l’habitatge està cada cop més vulnerat. La concentració de la propietat, la manca de lleis per intervenir el mercat i l’empobriment de les persones dibuixen un escenari en què accedir a un pis acostuma a ser una quimera.

Guia de la València del primer franquisme (1939-1948)

José M. Azcárraga Testor.

Publicacions de la Universitat de València. 2021

Aquesta guia descriu el procés d’implantació del franquisme a la ciutat, que no va ser, ni molt menys, un fenomen abstracte, sinó que té llocs, noms i cognoms.

Cartes a l’Anna Murià 1939-1956.

Mercè Rodoreda.

Club Editor. 2021

El 23 de gener de 1939, el bibliobús s’emporta de Barcelona un grup d’escriptors vinculats a la Institució de les Lletres Catalanes. Entre ells hi ha Mercè Rodoreda i Armand Obiols; al camió que ve darrere, entre una desena d’escriptors protegits pel Govern de la Generalitat, Anna Murià. A l’abril són una trentena de refugiats en un château al nord de París on l’exili és un dol i una renaixença. Per a Rodoreda i Murià, és el lloc de la trobada amb el gran amor que determinarà les seves vides.
Quan França entra en guerra, Murià i Bartra decideixen embarcar cap a les Antilles, Rodoreda i Obiols es queden a París. Els sis anys que els esperen no deixen pedra sobre pedra. Vincles, anhels, necessitats, no hi ha res que el perill no trastoqui. El lligam que uneix els amants és fet de complicitats i traïcions; d’aquesta enorme prova de resistència es nodrirà tota l’obra de Mercè Rodoreda, escrita a l’exili des de París i Ginebra.

El monstre. Les presons de la Inquisició de València

Albert Toldrà i Vilardell

Institució Alfons el Magnànim. 2021

En aquest llibre, en un exercici de microhistòria, veurem en una llarga durada, des del segle xv fins a ben entrat el xix, el tribunal de la Inquisició i la societat valenciana a través de les presons: com són, qui les habita, què hi ocorre i, sobretot, quina finalitat té tota aquesta maquinària.

El primer emperador i la reina Lluna

Jordi Cussà i Balaguer

Comanegra. 2021

Poc abans de morir l’autor ens va deixar una de le smillor sobres recents de la litearura catalana. Una trepidant novel·la d’aventures sobre una figura magnètica, i gairebé mítica, de la cultura xinesa: l’emperador Qin Shi Huangdi (259 aC-210 aC). El responsable de la unificació dels set grans reialmes i de l’alfabet, i impulsor de la Muralla i de l’exèrcit de Xi’an, de la fi el feudalisme, i d’una rastellera d’atrocitats pròpies d’un megalòman literalment omnipotent. Un retrat memorable de la cobdícia com a gran metzina de la humanitat, una descripció suggeridora de les relacions culturals d’aquell imperi llunyà amb les seves cultures veïnes, i la construcció d’un ambient i uns personatges que deixen regust de clàssic.

Lluny de qualsevol altre lloc.

Felix Edo Tena

Onada Edicions. 2021

Lluny de qualsevol altre lloc es presenta com un croquis desordenat del que és una ciutat en els temps postindustrials i líquids de la globalització, en els quals, però, els vells fantasmes de l?autoritarisme i de la repressió continuen molt presents. Alhora, en l?exploració de l?existència en les seues formes més rudes hi ha una clara voluntat de destil·lar cert lirisme, algun valor que compense la innegable futilitat que tot ho envolta. Aquest ideal pren cos de manera deliberada en l?intent del protagonista de reviure l?extingida vida rural dels seus avantpassats, cosa que suposa una pensada extravagant però vàlida com qualsevol altra.

Francesc Layret. Vida, obra i pensament

Vidal Aragonès

Tigre de Paper. 2020

Aquesta obra s’endinsa i estudia per primera vegada el pensament polític d’un dels grans organitzadors i referents del naixent catalanisme d’esquerres de la segona dècada del segle XX. Layret va saber conjugar republicanisme, catalanisme i socialisme en una proposta política única. A la vegada, la seva tasca constant i incansable en el si del moviment obrer l’avalava i li atorgava un consens entre sectors amplis que anaven des de l’anarcosindicalisme fins al catalanisme republicanista.

El conflicte lingüístic a Catalunya, el País Valencià i les illes Balears durant la Segona República

Daniel Escribano

Col·lecció ‘Terra d’Argensa’ editada per l’Obra Cultural Balear i Lleonard Muntaner Editor. 2020.

Un repàs històric, des del vessant politicojurídic, dels intents de dotar d’alguna mena d’estatus d’oficialitat la nostra llengua al Principat de Catalunya, el País Valencià i les illes Balears durant la Segona República espanyola. i dels arguments polítics a favor i en contra. Escribano, col·laborador de l’Accent, conclou que “els avenços assolits durant aquest període quant al reconeixement jurídic de la llengua catalana es limitaren al Principat i ni tan sols allí arribaren a un marc juridicolingüístic igualitari entre les diverses comunitats peninsulars. Així, romangueren les condicions per a la continuació del conflicte lingüístic tant sota la dictadura franquista com sota el règim de la monarquia reinstaurada.”

Brigadistes. Vides per la llibertat.

Jordi Martí Rueda.

Tigre de Paper. 2020.

Durant la Guerra Civil va passar una cosa extraordinària. Milers d’homes i dones d’arreu del món van deixar família, feina i un món en pau per creuar la frontera i combatre el feixisme a la península Ibèrica.

Els bombardejos silenciats de 1938

Diversos autors

Onada Edicions. 2020.

Aquest llibre se centra en els bombardejos que van tenir lloc a les comarques dels Ports, l’Alt i el Baix Maestrat en els mesos de març, abril i maig de 1938. Durant aquells mesos, les aviacions hispana, legionària (italiana) i la legió Còndor (alemanya) van suplir les forces teòricament necessàries per a vèncer la resistència dels republicans al front d’Aragó i facilitar que les tropes del general Aranda arribessen fins al mar.

Putes i consentits. Antologia poètica

Antonina Canyelles

Lapislatzuli. 2020.

La poesia d’Antonina Canyelles és com la visió d’una estrella fugaç, com un tret, com una guillotina… Amb el pas lluminós del cometa, amb l’esclat de la pólvora, amb la caiguda del tall d’acer o amb un poema seu ningú no queda indiferent, quelcom canvia o es remou dins dels engranatges del lector. Perquè la seva no és només una grandíssima obra d’aquest gènere complex anomenat poesia, és un tret de literatura de la més pura disparat al bell mig dels nostres estèrnums.

Les dones fortes. La narrativa valenciana sota el franquisme

Maria Lacueva Lorenz

Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació. 2019

L’estudi es focalitza en l’obra narrativa, tant publicada com inèdita, amb l’objectiu d’analitzar la reelaboració literària de les problemàtiques que, en tant que dones i valencianes, els afectaven directament. Aquest treball, doncs, matisa i enriqueix la percepció que, fins ara, es tenia del panorama literari valencià de postguerra.

Sobre el concepte d’Història

Walter Benjamin

Flâneur. 2019

Les tesis Sobre el concepte d’història (1940) de Walter Benjamin constitueixen un dels textos filosòfics i polítics més importants del segle XX. Dins del pensament revolucionari tal vegada sigui el document més significatiu des de les Tesis sobre Feuerbach de Marx. Text enigmàtic, al·lusiu, fins i tot sibil·lí, el seu hermetisme és constel·lat d’imatges, d’al·legories, d’il·luminacions, sembrat de paradoxes estranyes, travessat d’intuïcions fulgurants.Traducció de Marc Jiménez Buzzi i Arnau Pons.