4 de desembre: Diada Nacional d’Andalusia

Un any més, l’esquerra independentista andalusa reivindica el 4 de desembre com a Diada Nacional d’Andalusia, en commemoració de les multitudinàries manifestacions que en aquest mateix dia de 1977 va haver-hi a diferents ciutats per demanar més sobirania per al poble andalús. En la mobilització feta a Màlaga, la policia va matar a trets el sindicalista Manuel José García Caparrós, quan intentava hissar una bandera andalusa a l’edifici de la Diputació Provincial.

Després d’anys de reivindicacions de la família, activistes i diferents moviments socials, ara García Caparrós té un carrer amb el seu nom a Màlaga, i és fill predilecte de la província i d’Andalusia. Ara bé, més enllà d’aquests honors pòstums, la Diada Nacional continua sense obtenir cap reconeixement governamental, i la Diada andalusa institucional es continua celebrant el 28 de febrer, en commemoració del referèndum que va donar el tret de sortida al procés autonòmic andalús, el mateix dia de 1980.

Per reivindicar la Diada Nacional, l’esquerra independentista andalusa ha organitzat durant tota la setmana diversos actes arreu d’Andalusia, però també amb alguna iniciativa als Països Catalans. És el cas de Mataró, on diumenge a les 11 del matí es farà l’ofrena floral a Blas Infante a la Plaça d’Andalusia.