5.000 manifestants a Perpinyà per demostrar la unitat dels Països Catalans

5.000 manifestants a Perpinyà per demostrar la unitat dels Països Catalans

Manifestants aquest dissabte 7 de novembre a Perpinyà // FOTO: Pere Vidal5.000 manifestants, més del doble que les persones que en les darreres celebracions de la Diada del 7 de Novembre a la Catalunya Nord recorrien els carrers de Perpinyà. Amb la satisfacció per aquesta bona resposta, s’ha recordat aquest dissabte a la capital rossellonesa que fa 350 anys que els Països Catalans van quedar dividits pel Tractat dels Pirineus.

Però Hervé Pi, president de la Federació d’entitats per la defensa de la de la llengua i cultura catalanes a la Catalunya Nord, recordava des de dalt de l’escenari que també han estat 350 anys de resistència.

“Treballant en comú aconseguirem construir un poble català unit, independent i just”. Aquesta és el repte amb què Hervé Pi va emplaçar els assistents que havien recorregut el centre de Perpinyà dissabte a la tarda.

L’esquerra independentista hi va acudir massivament. Hi havia bloc de Maulets, l’única organització d’aquest moviment polític amb implantació al nord de la frontera. També Endavant va participar-hi amb una pancarta. Molts militants de la CUP i la CAJEI també s’hi havien desplaçat.

A més d’entitats de cultura popular i de defensa de la llengua, a la manifestació també hi van participar ERC i la JNC.

Els organitzadors van explicar a L’ACCENT que la meitat dels manifestants havien vingut del sud de la frontera, molts d’ells amb autocars organitzats des de diversos punts com València, les Terres de l’Ebre o Barcelona. Aquest desplaçament per als nord-catalans és imprescindible, ja que consideren que per continuar la lluita contra les imposicions fruit del Tractat dels Pirineus cal que catalans d’una banda i altra de la frontera facin pinya. Tot i això, els organitzadors celebraven que la meitat dels manifestants fossin del nord; un percentatge, van assegurar, que va en augment els darrers anys.

Durant la manifestació i el parlament final van fer-se presents els principals temes que preocupen la població nord-catalana: l’imminent tall de les emissions de TV3 en aquestes comarques arran del desplegament de la TDT, la manca de places per cobrir l’alta demanda d’escola en català, la MAT o el fet que a partir del 4 de gener no es podran celebrar correfocs als carrers del nord de la frontera.

Al matí hi havia hagut diverses actuacions de cultural popular, i la jornada es va clausurar al vespre amb un concert de grups de tots els Països Catalans.