9 d’Octubre: Any zero després del PP

Enguany, per primera vegada des de feia 20 anys, el 9 d’Octubre arriba amb el Partit Popular fora de la major part d’institucions d’autogovern del País Valencià (Generalitat, Diputació de València i els principals ajuntaments). Així, mentre l’Esquerra Independentista (EI) eixirà carrer per a exigir una vegada més la independència, el socialisme i el feminisme per als Països Catalans, la Comissió 9 d’Octubre convoca a manifestar-se rere el lema Un nou finançament per a un nou País Valencià.

De fet, si bé el manifest unitari de l’EI reconeix que “tenir un bon finançament és necessari”, el moviment es referma en la idea que una millora en aquest camp “no és una via que aporte cap solució a la situació de múltiples espolis en què viu immersa la classe treballadora als Països Catalans”. No debades, la reforma del sistema de finançament està sent la principal reivindicació del Consell de Ximo Puig fins al moment, i les organitzacions que formen part de la Comissió 9 d’Octubre -algunes com Compromís, dins de l’executiu valencià- es manifestaran donant suport a aquesta demanda.

A banda de la manifestació de la vesprada a València (i la processó cívica del matí, que enguany no entrarà a la catedral), la commemoració d’aquesta diada inclou diversos actes arreu del territori.  Ja el passat dia 3 a Alacant el casal Tio Cuc va retre homenatge a Miquel Grau, militant comunista assassinat en 1977 per un feixista (enguany, a més, ha rebut la Medalla d’Or de la Ciutat). El mateix dia es va celebra el quart aniversari d’aquest espai amb un àpat i l’actuació de Tomàs de los Santos.

El dia 8 destaquen dos actes organitzats pel moviment popular. A Beniarrés (el Comtat), l’Ateneu Popular Arrels ha organitzat un concert de Cesk Freixas al Centre Cultural Joan Fuster. El mateix dia a València, les Falles Populars han organitzat un any més la Mocaorà Popular, que tindrà lloc a la plaça del Pilar, on actuarà Vicent Martí. Passats uns dies, el 12 d’octubre hi haurà l’ascensió al Benicadell  (comarques centrals valencianes) de la iniciativa Un cim, una estelada, organitzada pel Centre Excursionista Benicadell amb la col·laboració d’Endavant (OSAN), Greixers,Viarany i  l’Ateneu Arrels.

A més a més, entre el 8 i el 12 d’octubre tindrà lloc a Pedreguer (la Marina Alta) l’Aplec Excursionista dels Països Catalans, organitzat per Viarany.