A partir d'Arenys de Munt una bassa d'oli?

Molta gent parla “del cas d’Arenys de Munt” com qui parla d’un fet aïllat i allunyat de la realitat quotidiana. Una cosa estranya de quatre gats que un dia van decidir fer una consulta i prou. D’altres ja veuen la llum al final del túnel: ja tenim aquí la independència.
Des del meu punt de vista, penso que no és ni una cosa ni l’altra, sinó que és un pas més, molt important, això sí, d’un treball dur que hem de fer entre tots si volem arribar a tenir un país lliure i independent.

Durant el diumenge 13 de setembre, alguna cosa va canviar, només calia que miressis la riuada de gent pels carrers d’Arenys de Munt, la implicació de tots, les ganes de treballar i també, com no, d’alguns aprofitats que només esperaven la càmera de televisió per poder sortir i quedar ben condecorats.
Realment tot el país s’ha començat a mobilitzar (entre plataformes ciutadanes, agrupacions d’entitats i partits polítics) pel dret a decidir sobre el nostre futur. Un atac frontal i definitiu contra l’Estat espanyol? No ho sé si és tant, però en tot cas és un avís important que els catalans ens hem cansat d’abaixar el cap i anar dient que “sí”. Ara, ja no volem el que ens donen, no estem d’acord amb el caramel que ens posen a la boca per endolcir-nos i continuar pel mateix camí. Ara ja hem dit prou.
I quin paper juguen els ajuntaments? Ha de ser important. A mi m’agradaria que l’alcalde de Vic fes igual que el d’Arenys de Munt, agafés el toro per les banyes i donés el cent per cent de suport. Però no és el cas. El grup municipal de la CUP a Vic vam presentar en l’últim ple una proposta d’urgència per recolzar la consulta d’Arenys i organitzar-ne una a Vic, però l’alcalde (CiU), amb el vot del PSC i la PxC si va oposar. Però no ens conformarem amb una negativa, sinó que buscarem la fórmula d’aconseguir el màxim consens de la ciutadania i del ple de l’ajuntament per poder fer una consulta amb cara i ulls. Encara que en el passat ple, l’alcalde no ens volgués escoltar, hi tornarem i no només des de la CUP, sinó des de tot Vic.
I quin serà el resultat final d’un referèndum a tota Catalunya? No ho sabem, però qui no desitja que a tots els nostres pobles surti “sí” a la independència? Però som conscients que el resultat pot ser contrari. Ara no ho sabem del cert i aquest és el problema. Si el poble diu que no, doncs treballarem per canviar l’opinió; que pel contrari surt que sí, doncs, siguem realistes, haurem de lluitar per la independència amb tot el que això comporta.

* Laia Jurado és regidora de l’Ajuntament de Vic per la CUP