Accions en bancs i caixes en la jornada de lluita “Que la crisi la paguin els rics”

Acció a l'interior d'una oficina bancària a Vilafranca. Foto: EI PenedèsPer denunciar les conseqüències de la crisi en la classe treballadora i assenyalar els responsables, la campanya unitària “Que la crisi la paguin els rics” ha organitzat una jornada de lluita, que ha focalitzat les accions contra bancs i caixes.

L’ACCENT hem fet seguiment de les accions arreu del país.

>> Llegiu les cròniques de: Vilafranca del Penedès, Sabadell, Tarragona, la UAB i la Universitat de Barcelona

Els organitzadors de la jornada expliquen que el seu objectiu és denunciar les conseqüències de la crisi sobre la classe treballadora, i alhora assenyalar els culpables d’aquesta situació. En el cas de Vilafranca del Penedès, les organitzacions convocants de la protesta s’han mobilitzat perquè s’oposen “a pagar nosaltres la crisi que han provocat ells” i acusen el govern espanyol de fer “polítiques al servei dels més poderosos, donant ajudes econòmiques multimilionàries als bancs i caixes sense demanar res a canvi, mentre el mateix govern no mou un dit per evitar els comiats massius que s’estan produint arreu del país els darrers mesos”. Afegeixen que, mentre gairebé un milió de treballadors pateix atur avui als Països Catalans, “els governs suposadament d’esquerres mantenen les retallades socials, i segueixen privatitzant serveis socials, ensenyament i sanitat”.

 

Oficines bancàries ocupades durant la jornada d’accions

L’Esquerra Independentista “ocupa” dues caixes a Vilafranca del Penedès

El dijous 16 d’abril l’Esquerra Independentista de Vilafranca del Penedès ha ocupat simbòlicament dues caixes del centre de la vila per tal d’assenyalar-les com a unes de les culpables de la situació econòmica que s’està vivint.
En primer lloc, s’ha accedit a l’interior de la central de Caixa Penedès amb una pancarta amb el lema ‘Caixa Penedès: 80.000.000 d’euros de benefici al 2008. Que la crisi la paguin els rics!’ i s’han repartit fulletons informatius. Seguidament, s’ha ‘ocupat’ la sucursal de ‘La Caixa’ situada a prop de la plaça de la Vila. A l’interior, s’ha desplegat una altra pancarta amb el lema ‘Capitalisme és crisi. Nacionalitzem els bancs’ i s’han cridat consignes com ‘Que la crisi la paguin els rics’, ‘Els lladres són els bancs! Llibertat Enric Duran!’ o ‘Capitalisme és crisi! No a l’Europa del Capital!’. I s’han tornat a repartir fulletons informatius a dins i fora de l’entitat bancària.
 

Tarragona es mobilitza per denunciar la crisi

El rebuig a les conseqüències de la crisi en la classe treballadora s’ha fet sentir aquest dijous 16 abril a Tarragona. Diverses organitzacions de la ciutat, així com la campanya “Que la crisi la paguin els rics”, han convocat una jornada de mobilització i han fet una crida a organitzar i participar en un seguit d’accions
descentralitzades.

>> Llegiu la crònica sencera sobre la jornada a Tarragona

 

Acció davant la Caixa de Sabadell

Els col·lectius i organitzacions que participen en la campanya “Que la crisi la paguin els rics” a Sabadell, han realitzat una acció davant la Caixa Sabadell de la Via Massagué. S’hi denunciava el paper que estan jugant les caixes en la crisi actual i es feia referència als 150 anys de l’entitat sabadellenca denunciant que són “150 anys robant a les treballadores”. Al finalitzar l’acció els mossos d’escuadra s’han presentat i identificat a alguns dels assistents.

 

La protesta també es fa sentir a la Universitat de Barcelona

Aquest matí un grup d’estudiants s’ha sumat a la crida de lluita descentralitzada contra Bancs i Caixes promoguda per col·lectius anticapitalistes. Així s’ha volgut assenyalar als bancs i les caixes com a responsables de la crisi mundial que vivim avui dia i de la qual n’estem patint les seves conseqüències.

Segons ha fet públic l’anomenat Escamot Antibancs, s’han encartellat els vidres de les oficines que tenen “la Caixa” i el Banc Santander a la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona. A més, les estudiants han inutilitzat els caixers automàtics, desplegat un pancarta i cridat diverses consignes contra els culpables de la crisi i el paper de les entitats financeres a la universitat. Expliquen que “no es pot obviar que les dues entitats són clars promotors de la mercantilització de la universitat que comportarà el procés de Convergència Europea, i que el Banc Santander és el principal creditor de la Universitat de Barcelona i “la Caixa” de la Universitat Pompeu Fabra”.

 

Pintura a la UAB

La Universitat Autònoma de Barcelona també va ser escenari de la jornada: un grup d’estudiants van informen a L’ACCENT que van llençar pintura fora d’una sucursal bancària, van encartellar cartells de la campanya contra la crisi dins i fora l’oficina, van repartir octavetes i van fer diverses pintades.