Aclaparadora majoria contra les privatitzacions a Elx

Aclaparadora majoria contra les privatitzacions a Elx

consulta ciutadana2

La immensa majoria de les persones que han participat en la consulta ciutadana impulsada per la plataforma #Elxnoesprivatitza, s’han posicionat en contra de la cessió de patrimoni públic il·licità a interessos privats.

En total han sigut 1622 les persones que, entre el 17 i el 25 de novembre, han dipositat el seu vot a les urnes instal·lades als diferents barris de la ciutat. Aquesta xifra, que representa aproximadament un 1% del cens electoral il·licità, és valorat positivament per la plataforma ja que no han comptat amb cap suport institucional ni han comptat amb cap campanya mediàtica.

Jeroni Rico, un dels voluntaris que ha dut les urnes als carrers d’Elx, ens explica les seues sensacions: “érem una quinzena de voluntaris que hem decidit dedicar-li a la consulta el nostre escàs temps lliure, i així i tot, si prenem com a referència la participació en les passades eleccions municipals, ens hem situat en un 1,42% de vots, aproximadament la meitat dels obtinguts per Compromís o EUPV”. Rico destaca sobretot la tasca informativa que ha suposat mantenir les urnes a peu de carrer durant una setmana, “fins i tot hi ha gent que desconeixia la proposta i no ha dubtat en col·laborar en les urnes”. Segons l’organització, la participació ha estat, comparativament, molt més elevada als barris populars (el Pla, Carrús, Altabix, Avinguda de la Llibertat…) que al centre històric.

El recompte, obert al públic, es va realitzar el diumenge 25 de novembre a partir de les 20h a la seu del Col·lectiu Ecologista “Margalló”. En total han sigut 1602 persones, un 98,7% del total, les que s’han oposat a la cessió gratuïta dels antics jutjats a la universitat privada CEU-Cardenal Herrera, mentre que l’1,3% restant s’ha posicionat a favor d’aquesta. Pel que fa als usos públics que es podrien donar a l’edifici, una qüestió que també introduïa la butlleta de la consulta, les respostes van ser molt diverses, però les opcions majoritàries proposaven bastir un centre cultural o un menjador social.

En el cas de la segona pregunta de la consulta, la que afecta a la cessió de 53000 m2 de sòl públic municipal a la Federació Valenciana de Golf, els resultats han estat també aclaparadors: un 95,6% dels participants s’ha manifestat en contra.

Els resultats globals es presentaren en roda de premsa a les portes de l’Ajuntament el passat 26 de novembre. Marian Campello, en nom de #Elxnoesprivatitza, va valorar positivament el procés participatiu ja que considera que els resultats són una mostra vàlida del pensament de la població il·licitana. “La resposta ha estat molt clara: es rebutgen de manera massiva les privatitzacions d’aquests espais públics” assenyalava Campello amb rotunditat alhora que emplaçava a l’Ajuntament i a la Generalitat a recular en aquesta política de cessió d’espai públic elxà.

#Elxnoesprivatitza ja ha demanat cita amb l’alcaldessa Mercedes Alonso (PP). L’objectiu a més de traslladar-li els resultats, és proposar-li que siga ara el propi Ajuntament qui organitze una consulta de caràcter vinculant en relació amb el controvertit ús d’aquests espais públics. La plataforma és terminant al respecte: tota la ciutadania té dret a decidir què es fa amb el patrimoni comú. Una voluntat que xoca diametralment amb els plans del consistori, just el mateix dia que es feien públics els resultats de la consulta, l’empresa Ferrovial, adjudicatària de les obres d’adequació dels antics jutjats a les necessitats del CEU-Cardenal Herrera, començava els treballs. En tot cas, les assemblees continuen cada vesprada de dilluns a les portes dels vells tribunals, i la lluita contra la privatització continuarà els propers dies amb noves accions.