[bar group="860×106"]

“L’arquebisbe no pot parlar de respecte quan ell no n’ha mostrat cap pel col·lectiu LGTBI”

L'assemblea d'Endavant de l'Horta respon a les crítiques de l'Església

La imatge de la Geperudeta i la Moreneta besant-se s’ha convertit en viral. I, en gran part, gràcies al cardenal arquebisbe de València que ha decidit convocar un acte de desgreuge pel que ha anomenat una “greu profanació”. La imatge en qüestió és el cartell que ha editat l’organització de l’esquerra independentista Endavant (OSAN) amb motiu de la diada del 28 de juny i que ha començat a difondre l’assemblea de l’Horta, on la manifestació tindrà lloc el proper dissabte dia 18. L’Accent hem pogut parlar amb membres de l’assemblea sobre aquesta polèmica. L’entrevista es va fer abans de conèixer el terrible atemptat homòfob d’Orlando.

Us esperàveu aquest enrenou?

Bé, sí que esperàvem que la imatge generara un poc de polèmica. Trobem que la polèmica pot ser una bona manera de trencar esquemes, de generar contradiccions i de fer reflexionar a la gent. Però, com sempre, la dreta més reaccionària valenciana -i això inclou les altes jerarquies de l’Església Catòlica- no sap controlar les reaccions i magnifica aquests assumptes sovint en contra dels seus interessos. Amb la seua resposta desproporcionada, el cardenal arquebisbe Antoni Cañizares possiblement aconseguisca que el seu ramat s’altere i es radicalitze però, alhora, fa que la imatge arribe a molta més gent, que no entén com pot parlar de respecte quan ell no n’ha mostrat cap pel col·lectiu LGTBI.

Què voleu transmetre amb aquesta imatge?

Simplement volíem denunciar el dolor que causen els prejudicis religiosos i els discursos de l’Església a les persones que estimen o volen estimar -és a dir, viure- d’una altra manera a la que se suposa “normal”. En concret, volíem denunciar les declaracions del cardenal arquebisbe de València quan va carregar contra “l’imperi gai” que segons ell estava amenaçant la “família tradicional”; i tot això en vespres del Dia Internacional contra la Lesbofòbia, l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, i pocs dies després que un jove fóra agredit a València al crit de “per maricó”.

No oblidem, tampoc, que recentment Cañizares també ha carregat contra les polítiques d’igualtat de gènere que, segons ell, són un “perill a la pau mundial”. En definitiva, la imatge volia deixar en evidència la hipocresia de l’Església -i la seua moral cristiana- que vol mantindre uns privilegis que nega als que no pensen com ells.

D’on va eixir la idea?

Ho vam parlar en assemblea i ens va semblar molt encertada. Tots i totes teníem clar que s’havia de criticar el paper que l’Església està tenint en contra dels drets del col·lectiu LGTBI. Volíem una imatge amable i atractiva, i trobem que aquesta, de dues mares estimant-se, l’una del Principat, l’altra del País Valencià, l’una blanca i l’altra negra, pot representar allò a què aspirem: uns Països Catalans lliures, sense prejudicis, on les diferències ens fan més iguals.

Sou conscients del que representen la Mare de Déu dels Desemparats i la Mare de Déu de Montserrat?

Sí, clar. La Geperudeta i la Moreneta són dues imatges que tradicionalment han estat molt venerades per valencians i principatins. I fruit d’aquesta devoció, sovint s’han utilitzat ambdues imatges amb finalitats polítiques. Recordem, si no, com el franquisme va intentar manipular la crema de la Geperudeta durant la guerra civil per denunciar la “maldat” dels “rojos”. L’any 1947, en una visita a la ciutat, el mateix dictador Franco li va imposar el faixí militar que ell havia usat durant la Guerra Civil i un bastó de comandament -que no se li han retirat fins fa ben poc!- i li concedí el títol de “Generalíssima” a més del d’alcaldessa de la ciutat. Si l’Església ha permés que s’utilitze d’aquesta manera tan burda la figura de la Mare de Déu, no tindria perquè escandalitzar-se amb un cartell com el que hem fet. Resulta curiós, també, que Cañizares només es preocupe per la Mare de Déu valenciana, i no pareix que li importe tant el que es faça amb la Moreneta. Potser hauria d’impulsar un acte de desgreuge conjunt amb l’Església principatina?

Però no us importa que la imatge puga ferir sentiments?

Com hem dit, els sentiments de la gent es poden manipular molt fàcilment. El cardenal arquebisbe de València ha convocat actes en contra del dret a l’avortament, en contra del dret a decidir dels principatins i per la unitat d’Espanya; ha criminalitzat els refugiats, ha criticat el feminisme, ha intentat evitar la separació de les institucions públiques valencianes de l’Església i ha renegat dels criteris científics que avalen la unitat de la llengua catalana. A més a més, l’Església està directament implicada en un dels casos més greus de corrupció a València, com fou la visita del Papa… però això sembla que no fereix els sentiments de ningú. L’Església està molt mal acostumada per tots aquests anys -segles, podríem dir- d’immunitat i d’impunitat; ha sigut un instrument de la dreta i de les oligarquies i s’ho ha cobrat amb uns privilegis -materials i immaterials- que ja toca que s’acaben.

Quina part ocupa per l’alliberament LGTBI en la vostra feina diària?

Bé, nosaltres som una organització independentista, socialista i feminista. La lluita contra el patriarcat és, doncs, un dels eixos de la nostra activitat política. Però els nostres recursos humans i materials són limitats, i no podem fer tot allò que ens agradaria. Ara bé, des de fa molts anys ja, convoquem a la manifestació del 28 de juny, que és una de les diades importants en el nostre calendari.


[bar group="860×106"]