Arran, protagonista de les mobilitzacions del matí de la Diada a Barcelona

El protagonisme el matí de la Diada és, des de fa anys, per a l’organització de joves de l’esquerra independentista. L’homenatge a Gustau Muñoz i la posterior manifestació juvenil apugen el to reivindicatiu d’un matí de Diada que molta gent destina a passejar pel centre de Barcelona. Un to reivindicatiu que pretén fer recordar per què i contra qui lluiten.

L’homenatge a Gustau Muñoz és possiblement un dels moments més emotius de tota la programació d’actes de la Diada. Aquest jove de 16 anys, militant del PCE(i), va ser assassinat per trets de la policia el 1978 durant un Onze de Setembre al carrer Ferran. No era a les mobilitzacions del catalanisme transversal, sinó a una manifestació independentista contra les forces d’ocupació.

Una vegada conclòs l’homenatge, s’ha iniciat la manifestació juvenil. A l’alçada de la plaça de Sant Jaume la manifestació, concorreguda per centenars de joves, ha estat retinguda durant prop de mitja hora pels Mossos d’Esquadra, sense cap motiu aparent. Finalment, la manifestació ha pogut prosseguir el seu camí i ha arribat fins al Fossar de les Moreres, on s’ha fet un acte polític.

En aquest acte polític, a més dels representants d’Arran, han intervingut els treballadors de Movistar que enguany han encapçalat una vaga de més de vint dies i que actualment estan patint persecució patronal. També han intervingut les delegacions d’organitzacions de joves d’Aragó, Galícia, País Basc, Andalusia i Castella que han volgut acompanyar la reinvindicació independentista als Països Catalans.