Asimetria territorial dels inscrits a Podemos: la indiscutible preponderància de Madrid

Asimetria territorial dels inscrits a Podemos: la indiscutible preponderància de Madrid

La publicació de les darreres dades d’inscrits a Podemos mostren, a banda d’un creixement fulgurant, una desproporció territorial ben evident. L’ascens en les enquestes del projecte regenerador de Pablo Iglesias, la presència mediàtica a les televisions privades dels grup Mediaset i A3Media, i els magnífics resultats a les europees, han possibilitat l’expansió dels cercles de Podemos arreu l’Estat espanyol.

Tanmateix, aquesta implantació territorial continua sent molt desigual. Podemos va nàixer com un projecte impulsat per intel·lectuals d’esquerres originaris de Madrid, i lògicament, la capital de l’Estat és el seu principal bastió organitzatiu. Les xifres d’inscrits facilitades ara pel partit de Pablo Iglesias denoten la persistència de l’accent castís; bàsicament perquè a nivell territorial els portaveus i líders de l’organització són desconeguts per la població i la referencialitat de Madrid és indiscutible.

A tall d’exemple el nombre d’inscrits a Podemos a la ciutat de Madrid (26.773) no només és molt superior al dels registrats a Barcelona (8.457), València (6.178) o Palma (2.412); sinó que si sumem la xifra d’inscrits a les 12 ciutats més poblades dels Països Catalans el número, 26.537, continua sent lleugerament inferior al d’inscrits a la capital espanyola. La desproporció crida més l’atenció si tenim en compte que el conjunt d’habitants de les 12 ciutats més poblades dels Països Catalans (4.733.736), és 1.567.236 persones superior a la de la ciutat de Madrid (3.166.130).

Així, segons dades oficials de la formació, Podemos compta amb: 2.355 a Alacant, 1.131 a Elx, 1.062 a l’Hospitalet, 1.023 a Castelló, 976 a Badalona, 975 a Terrassa, 973 a Sabadell, 546 a Taragona i 448 a Lleida.

Convé aclarir, en tot cas, que quan parlem d’inscrits a Podemos no parlem de militància en el sentit estricte del terme, perquè qualsevol persona que desitge participar del projecte (ni que siga puntualment), pot fer-ho si ompli un simple formulari a través d’internet.