[bar group="860×106"]

Palestina: pacients i treballadors sanitaris, objectius de les forces d’ocupació israelianes.

Empresonada la cooperant Juani Ruiz

La matinada de l’13 d’abril, la treballadora sanitària Juana Ruiz Sánchez (més coneguda com Juani Rishmawi) va ser segrestada a casa a Beit Sahur, localitat propera a Betlem, a Cisjordània, per un grup de més de 20 soldats d’ocupació israelians fortament armats. La Juani fa més de 35  anys que viu i treballa a Palestina, i amb ella vam poder parlar l’Accent fa uns anys quan visità el nostre país representant l’organització Health Work Committees (Comitès de Treball de la Salut), que ofereix assistència  mèdica i sanitària a la població palestina . La Juani es troba empresonada manera completament arbitrària i sense que hi hagi contra ella cap càrrec concret. Ha estat «detinguda amb propòsit d’interrogació», una modalitat per la qual, segons la llei militar israeliana, pot romandre tancada fins a 75 dies. La seva família i doverses organitzacion i persones que treballen en la solidaritat han impulsat una campanya en què exigeixien l’immediat alliberament Juani i s’insta a el govern espanyol a que prengui cartes en l’assumpte: https://www.freedomforjuana.com/

Setmanes abans, les forces ocupants israelianes ja havien assaltat violentament la seu a Ramallah dels Health Work Committees (Comitès de Treball de la Salut). Segons ens informen els companys de HWC, l’assalt es produí el mes de març a la seva seu del barri de Satal Marhaba. Els soldats d’ocupació sionistes van destruir les portes del centre, van destrossar tots els ordinadors i arxius, inclosos els que tenien identificacions clares d’agències i organismes de salut i ajuda sanitària internacionals.

Al mateix temps, els ocupants van segrestar Tayseer Abu Sharbak, treballador de l’entitat d’ajuda sanitària, assaltant i registrant la seva casa, i emportant-se’l a un lloc desconegut encara ara per la seva família. També continua empresonat sense cap acusació concreta.

El Comitès de Treball de la Salut han denunciat aquest atac a l’assistència humanitària i sanitària i han demanat que des de  les institucions locals i internacionals es garanteixi la protecció i llibertat de treball de les organitzacions civils i humanitàries sota ocupació.

Han anunciat així mateix que mantindran la seva tasca malgrat tots els atacs, traves i amenaces dels ocupants, una tasca sanitària que començà el 1985. L’HWC continuarà treballant colze a colze amb organitzacions de la societat civil, continuarà alçant la veu per complir les seves obligacions ètiques i mèdiques envers les poblacions afectades i per salvaguardar el dret a la salut,

L’organització ha fet les següents demandes:

1- El Consell de Drets Humans i els mecanismes de les Nacions Unides han de garantir la protecció dels drets humans, especialment el Comitè de Drets Econòmics i Socials, també han de treballar per dirigir investigacions sobre casos de violacions sistemàtiques israelianes comeses contra centres sanitaris i treballadors sanitaris.

2- Exercir pressió sobre la potència ocupant israeliana perquè compleixi les disposicions del dret internacional humanitari i del dret de drets humans per garantir el respecte i la protecció dels serveis de salut, els ferits i els malalts de manera que els treballadors de la salut puguin complir les seves obligacions.

3- Demanar investigacions completes, imparcials, efectives i independents immediates sobre els atacs al sector sanitari d’acord amb la Resolució núm. 2286 del Consell de Seguretat, i treballar per evitar la impunitat i la rendició de comptes dels autors de crims contra la humanitat

4- Cridar al fiscal del Tribunal Penal Internacional i a les Altes Parts Contractants del Quart Conveni de Ginebra per processar els acusats de cometre infraccions greus del Conveni. A més, iniciar una investigació formal de les violacions del dret a la salut, d’acord amb la recomanació del comitè d’investigació internacional independent afiliat a l’ONU.

https://www.freedomforjuana.com/

+ http://www.hwc-pal.org/

+ Entrevista a Juani Rishmawi de HWC  “La dona palestina és el pilar sobre el que s’aguanta tota la causa palestina”

 

 


[bar group="860×106"]