Atac sense precedents als Convenis Col·lectius

empresaris i govern desmantellen negociació col·lectivaLa seva aprovació és imminent, i a pesar del desconeixement general en la matèria, les conseqüències poden ser dramàtiques pels drets dels treballadors. El president del govern espanyol va anunciar el passat 26 de maig en el Congrés dels diputats que les reunions entre els sindicats CCOO i UGT i la patronal estan molt pròximes a un acord, i que inclourà sobretot i principalment un nou pacte sobre la anomenada ultraactivitat dels Convenis Col·lectius.

Ultraactivitat

Molts treballadors desconeixen el seu significat, però aquest concepte ha determinat els seus drets salarials, d’horaris o funcionals. Ultractivitat significa que quan finalitza el termini previst per a la vigència d’un Conveni, aquest continua vigent fins a l’aprovació del següent.

I l’eliminació de la ultractivitat significaria que si finalitza el termini del conveni sense cap acord per a un de nou, no se n’aplica cap. Si no s’aplica cap conveni desapareixen taules salarials, horaris, plusos i pactes de tot tipus que han millorat les condicions laborals del sector o la empresa. En el nou escenari, els treballadors tenen la pressió de pactar, encara que sigui amb la rebaixa dels seus drets, i els empresaris no tenen cap al·licient per a arribar a l’acord.

La patronal CEOE, ja destapada de tot prejudici, reclama públicament la desaparició d’aquest “privilegi” dels treballadors, en nom de la “flexibilitat interna” a les empreses, i de l’augment de la “competitivitat”, amb la vista posada en recuperar el poder de pactar o no el següent Conveni. Alhora, la patronal reclama que els salaris no augmentin amb l’IPC anual, fet que representaria una pèrdua constant de poder adquisitiu dels treballadors.

Per la seva part, les cúpules de CCOO i UGT, que ja van donar el seu vist-i-plau a la reforma de la Seguretat Social, han anunciat que estan molt a prop de l’acord, a pesar de no haver donat detalls del mateix. En cercles sindicals es defensa que desapareixent la ultraactivitat, sigui un “arbitre neutral” el que determini el nou Conveni, en els casos que no hi hagi acord entre treballadors i empresaris. En tot cas, el secretari general de CCOO, Fernández Toxo, ha anunciat una “ambiciosa campanya de divulgació entre els treballadors per a donar a conèixer els acords de la reforma de la Negociació Col·lectiva”.