Castelló de la Plana ix al carrer contra la repressió

Castelló de la Plana ix al carrer contra la repressió

Sota el lema “Que se’n vagen. Fora repressors de Castelló”, els veïns i veïnes de la capital de la Plana es manifestaran demà dissabte per donar suport a diversos companys represaliats durant unes protestes antifeixistes del passat setembre.

La convocatòria de la manifestació és a càrrec de la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa (CRTR), que aglutina l’esquerra anticapitalista local, i servirà per mostrar la solidaritat amb els detinguts durant les protestes per la presència a la ciutat del partit d’extrema dreta Democracia Nacional. Així mateix, la convocatòria exigeix la dimissió o destitució immediata del responsable de la Unitat de Prevenció i Reacció (UPR) de la comissaria de Castelló de la Plana i del subdelegat de Govern, David Barelles.

Els fets es remunten al 20 de setembre passat quan Democracia Nacional va organitzar una xerrada entorn “L’altra cara de la llei de Violència de Gènere”. Segons la CRTR, es tractava d’un acte “contra les dones que han patit violència per part de la seua parella i contra les persones migrades, ja que es victimitzava els maltractadors alhora que es responsabilitzava als migrants de la brutalitat masclista”. Per aquest motiu, diverses entitats intentaren que es denegara el permís per a la seua realització, però davant la negativa de les autoritats, decidiren convocar una concentració pacífica a les portes del local en s’havien congregat els assistents a l’acte feixista.

Un desmesurat dispositiu policial va coaccionar la protesta antifeixista, la qual, un cop desconvocada, fou dispersada violentament pels antiavalots. Segons denuncia la CRTR, “la violència va ser extrema i gratuïta, ja que no va haver-hi resistència ni agressivitat cap a la policia […]. Es van produir càrregues, agressions a menors, violència contra el dret de reunió, arribant fins i tot a la detenció de dos companys”. Els detinguts foren, posteriorment, posats en llibertat amb càrrecs, sota l’acusació d’alteració de l’ordre públic i resistència a la autoritat greu. Estan a l’espera de judici.

D’altra banda, cal recordar que la convocatòria antirepressiva s’emmarca dins les IV Jornades Anticapitalistes que estan en marxa a la comarca des del passat 13 d’octubre.

Fermin Martí Rodríguez, condemnat, responsable dels antiavalots i condecorat

La CRTR insisteix en la responsabilitat política última de les actuacions violentes del cossos repressius, però alhora posa èmfasi en un dels comandaments del antiavalots: Fermin Martí, de qui assegura que “resulta incomprensible” que posseïsca un càrrec de responsabilitat quan ha estat “implicat en un conegut cas d’explotació sexual de prostitutes a La Jonquera”. Això, però, no ha sigut cap impediment per ocupar el càrrec i, tampoc, perquè se’l condecorara recentment amb la “Creu al Mèrit Policial amb distintiu Blanc”.

Com es pot llegir a la pàgina castellonconfidencial.com, l’inspector de la Unitat de Prevenció i Reacció (UPR) de Castelló de la Plana fou condemnat el 2011 pel jutjat penal núm. 1 de Figueres a sis anys de presó i tres d’inhabilitació per delictes de coaccions a prostitutes del Club Dallas d’Agullana. Prèviament, també havia estat detingut com a sospitós d’afavorir l’entrada de prostitutes indocumentades i de fer favors a propietaris de prostíbuls, motiu pel qual fou apartat del servei -i prohibida la seua entrada a prostíbuls. En aquella ocasió, Fermin Martí fou relacionat també amb l’inspector en cap de la UCRIF de Barcelona Abundio Navas, que també va ser detingut per la seva implicació en el cas de corrupció relacionat amb els prostíbuls Riviera i Saratoga de Castelldefels, com explicava el PuntAvui en una crònica del 2010.

Malgrat això, sempre segons castellonconfidencial.com, Fermin Martí es va poder reincorporar l’octubre de 2011 a la comissaria de la Jonquera, avalat per l’ordre de la Direcció General, que va estimar el sobreseïment de les diligències decretat pels jutjats. I poc després fou destinat a Castelló de la Plana, on, casualment, el seu germà és cap provincial de la policia.

Més informació:

http://coordinadora-repartim-treball-riquesa.blogspot.com/