[bar group="860×106"]

Centenars de persones es manifesten a Blanes en defensa d’una sanitat 100% pública

La lluita per una sanitat pública s'estén a les comarques malgrat l'amenaça dels pressupostos antisocials

La manifestació convocada aquest diumenge per la plataforma Juntes per la Salut ha aplegat prop de mig miler de persones. Han reclamat la reversió de les retallades en els CAP i en l’Hospital Comarcal de la Selva de Blanes i reivindicat un model de sanitat 100% pública.

Passades les 10 del matí, s’iniciava la manifestació, que va sortir del Passeig Pau Casals a vora de la mar, encapçalada per la pancarta amb el lema Recuperem la sanitat 100% pública. A poc a poc, mentre la marxa anava pujant cap al centre de la població, s’hi anaven afegint les veïnes de Blanes. Les consignes més corejades van ser ‘Sanitat, pública i de qualitat’, ‘Retallar en sanitat és assassinar’ o ‘Comín, dimissió’. Quan la manifestació passava per davant del Mercat ja aplegava vora mig miler de persones.

La plataforma convocant, Juntes per la Salut, és de recent creació, després de la mort aquest gener passat d’una nena de 8 anys esperant una ambulància pediàtrica al barri de Quatre Vents de Blanes. El fet va provocar una forta indignació al poble i un grup de veïnes es van començar a reunir a l’Ateneu Popular Sa Fera Ferotge per engegar aquesta plataforma de mobilització en defensa de la sanitat pública. Molts col·lectius locals han donat suport a aquesta convocatòria, com ara la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme de Blanes (PAHC Blanes), el cercle local de Podem, l’Ateneu Popular Sa Fera Ferotge i les organitzacions de l’Esquerra Independentista Arran, COS i CUP. També hi eren altres col·lectius vinguts de fora com la Marea Blanca o la PAICAM Maresme.

Les plataforma es declara en contra de l’externalització dels serveis de l’Hospital Comarcal de la Selva i reclamen un servei de ressonància magnètica propi de l’hospital; la recuperació dels serveis de ginecologia i obstetrícia; odontologia gratuïta per a l’atenció dels joves i infants menors de 16 anys i per a la gent més gran de 65; un servei de rehabilitació amb criteri de proximitat, i ampliar la unitat de post operatori, on ara s’han hagut de convertir habitacions senzilles en dobles. Juntes per la Salut reclamen la titularitat i provisió públiques de la totalitat dels llits de l’hospital, acabar amb les llistes d’espera injustificables i un servei d’urgències 24h per als CAP de la població, per no col·lapsar les urgències de l’hospital. Cal tenir en compte que aquest es troba allunyat del nucli urbà i és de difícil accés per a persones amb mobilitat reduïda.

La manifestació ha recorregut els carrers de Blanes cap a l’Hospital, entre el polígon industrial, caminant els prop de 2 Km que el separen de la població. En aquest punt, es feia evident que no tothom havia pogut seguir la manifestació fins el seu final. Un cop davant l’hospital, s’ha llegit el manifest on s’explicaven les reclamacions de la plataforma i es denunciava la corrupció en aquest model de sistema sanitari, fent al·lusió als 2,4 M€ dels quals es va apropiar Xavier Crespo. El manifest va acabar qualificant aquest sistema sanitari d’autèntica xacra per la salut i el fet que aquestes retallades “ens estan matant”.


[bar group="860×106"]