[bar group="860×106"]

Centenars de persones en la manifestació convocada per la COS a Barcelona

“Visca la lluita de la classe obrera”. Aquest és el crit que més s’ha repetit al llarg del recorregut de la manifestació convocada per la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i l’Esquerra Independentista del Barcelonès a Barcelona en motiu de l’1 de maig. La marxa ha sortit de davant l’edifici del Banc d’Espanya, ja que la voluntat dels convocants era assenyalar la responsabilitat de la banca en la situació econòmica actual. El tret de sortida l’ha fet la plataforma Estafa Banca, que entre altres aspectes ha recordat l’estafa que els grans bancs i caixes de l’estat espanyol a l’hora de vendre preferents als seus clients. A més, la plataforma també ha denunciat la connivència d’òrgans controladors de la banca, com la Comissió del Mercat de Valors o el propi Banc d’Espanya, amb les males pràctiques dutes a terme el sistema financer estatal durant els últims anys.

Si mirant a la dreta apareixia el Banc d’Espanya, mirant a l’esquerra sorgia una altra estructura  simbòlica en la jornada combativa d’avui, l’edifici de Telefònica. Els treballadors en vaga de Movistar també han estat presents a l’inici de la manifestació, i han aprofitat per recordar les seves precàries condicions laborals. “La nostra lluita és la de la classe obrera”, ha afirmat un dels treballadors. “No ens rendirem, ja hem perdut la por”, ha afegit.

Les multinacionals en el punt de mira

La següent parada en el recorregut ha estat la botiga de Mango al carrer Pelai. “Patriarcat i capital, aliança criminal”, han cridat els manifestants davant l’establiment. Mango també ha estat el punt escollit per la vaga de totes per a dur a terme la seva intervenció, en la qual, entre altres aspectes, han reclamat dignificar el treball de cures. Una tasca, que en la majoria d’ocasions, recau sobre les dones.

Una altra multinacional ha estat la protagonista de la següent aturada de la marxa, en aquest cas McDonalds. Diversos membres de la secció sindical que la COS té a l’establiment que la cadena té a La Maquinista han recordat les pèssimes condicions en les quals treballen els empleats. “L’única via és la solidaritat”, han proclamat mentre els responsables del restaurant baixaven la persiana de l’establiment amb els crits dels manifestants de fons.

Un cop la manifestació ha començat a baixar Les Rambles, la COS ha aprofitat per presentar la seva secció sindical al Metro de Barcelona, de recent creació. Els seus membres han recordat que “mentre el preu del bitllet segueix pujant, les nostres condicions laborals cada dia van a pitjor”.

Petites victòries sindicals

La manifestació de l’esquerra independentista ha arribat fins al Raval, on s’han exposat les lluites d’estudiants i professors associats de la UB. Per una banda, membres del SEPC han recordat la seva oposició a l’Estratègia Universitària 2015, ja que la consideren una privatització encoberta de la universitat pública. Per la seva banda, els professors associats han recordat la seva precarietat laboral.

La manifestació ha culminat a la cantonada de la Rambla del Raval amb el carrer Sant Rafael. Abans de finalitzar, membres de les seccions sindicals d’Atos i Emergia han explicat la seva experiència sindical als seus llocs de treball, on malgrat les dificultats s’han pogut obtenir diverses victòries.

La lectura del manifest de la COS ha posat el punt i final a la manifestació matinal. El sindicat ha volgut aprofitar l’1 de maig per denunciar el que considera una “estratègia privatitzadora del capitalisme i el patriarcat, que s’acarnissa especialment amb el jovent i les dones treballadores”. La solidaritat, el coratge i l’organització són les úniques eines a través de les quals, segons el sindicat, es pot aconseguir un futur digne per al conjunt de la classe treballadora dels Països Catalans i de tots els pobles.


[bar group="860×106"]