Cinc mil persones es manifesten a Perpinyà contra la llei El Khomri

La proposta de reforma laboral és resposta amb la primera Vaga General que té lloc a l’Estat francès contra les mesures antisocials del govern de François Hollande

La majoria de sindicats amb presència a Catalunya Nord (entre els quals la Coordinadora Obrera Sindical) van fer una crida de cara a la jornada d’avui, dijous 31 de març, per tal d’aturar la producció i sortir als carrers de Perpinyà a mostrar el rebuig contra l’anomenada llei El Khomri.

La llei en qüestió, batejada amb el cognom de la ministra de Treball Myriam El Khomri, consideren que no és sinó una nova mostra de la submissió dels governs de la Unió Europea als dictats de la Troica. Un nou pas en la precarització de les condicions de vida de la classe treballadora, tot facilitant l’acomiadament, “flexibilitzant” horaris (és a dir, tendir a l’increment de la jornada laboral sense compensació salarial). Aquesta llei és la primera mesura del govern del PSF que ha donat peu a la convocatòria d’una Vaga General.

La llei preveu entre altres que les indemnitzacions, establertes per la magistratura del treball, seran reduides i limitades en cas d’acomiadament ilegal a només 15 mesos de sou, es podrà fraccionar el descans obligatori, les empreses podran canviar la jornada laboral i reduir sous unilateralment, els menors d’edat que constin com a ‘aprenents’ podran treballar fins a deu hores al dia, facilitarà als empresaris realitzar expedients de regulació d’ocupació encara que no tinguin ‘dificultats econòmiques’, i fins i tot els treballadors podran ser acomiadats si rebutgen que se’ls canviï el contracte.  Una llei així va ser rebuda amb gran satisfacció per la patronal francesa Medef, que va reconèixer que recollia les seves necessitats.

La resposta ha estat notable i unes 5000 persones han recorregut els carrers de la capital del Rosselló en una marxa que ha finalitzat davant la prefectura. Al matí, estudiants en lluita havien bloquejat entrades del Lycée Picasso i alçat barricades en diferents punts de la ciutat.

31mperp