[bar group="860×106"]

Clam multitudinari i transversal contra el tancament de RTVV

rtvvDesenes de milers de persones es van manifestar el passat dissabte 9 de novembre de vesprada a Alacant, Castelló de la Plana i València de manera simultània contra la decisió del Consell de la Generalitat Valenciana de tancar Ràdiotelevisió Valenciana (RTVV), l’ens públic de ràdio i televisió del País Valencià, després que el Tribunal Superior de Justícia haguera declarat nul l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que havia acabat amb un miler de treballadors acomiadats.

Convocades pel comité d’empresa, les marxes de protesta van obtenir un suport social i polític molt ampli que va aplegar sota el lema “#RTVVnoestanca. És la teua” tota l’oposició parlamentària, el món del cultura, representants d’altres televisions autonòmiques de l’Estat espanyol i, sobretot, milers de persones que van mostrar el seu rebuig a la decisió d’Alberto fabra, el primer president autonòmic que tanca una televisió pública d’aquest àmbit.

L’Esquerra Independentista es va sumar a la mobilització i a València va participar dins del Bloc Unitari Anticapitalista de l’Horta (del que forma part) rere una pancarta on es podia llegir “Per una televisió autogestionada, popular i en valencià”. Una exemple que servia per fer patent que han estat els col·lectius més invisibilitzats per RTVV els que han eixit al carrer per a defensar la necessitat d’una ràdio i una televisió públiques, rigoroses i en català.

Suport transversal

La diversitat del suport rebut per la convocatòria de dissabte fou un dels aspectes més destacats de la manifestació. Als carrers de València s’hi van poder veure senyeres de tota mena atés que, tret de l’espanyolisme estricte i militant, un espectre ideològic d’allò més ample va marxar  junt contra el tancament dels mitjans públics valencians, unint en una mateixa convocatòria des de l’anticapitalisme fins algun sector secessionisme lingüístic.

La mobilització continua

La manifestació de dissabte no serà el darrer episodi de mobilització contra la decisió del Partit Popular de tallar les emissions de RTVV, un cessament que podria produir-se a finals de novembre. Per al proper divendres 15 de novembre hi ha convocades concentracions davant de tots els ajuntaments del País Valencià. A més a més, també ha circulat per les xarxes socials una convocatòria perquè tothom qui vulga penge al balcó de sa casa la senyera i mocadors rojos d’ací al 27 de novembre, dia en què tindrà lloc el ple de les Corts Valencianes on es votarà la proposta de cessament de les emissions de RTVV; una proposta que la majoria absoluta de la dreta a la cambra podrà aprovar sense dificultats.

 

Revolta?

obrintpas perprimercopcanal9La decisió del Consell de tancar RTVV després que els tribunals hagueren anul·lat l’ERO, comunicada a través d’una nota de premsa el dimarts 5 de novembre al vespre -el mateix dia en què s’havia fet pública la sentència judicial-, va provocar una rebel·lió per part dels treballadors que encara romanien a l’ens. L’endemà la programació va ser alterada, s’hi va imposar una línia editorial molt crítica amb el Partit Popular i s’hi va donar veu a l’oposició a les Corts i a col·lectius fins ara pràcticament inèdits en els mitjans públics valencians, com ara les víctimes de l’accident del metro, Escola Valenciana o els músics en català. 

Ara bé, des del món del periodisme no han estat poques les veus que han qualificat de tardana i poc creïble la revolta d’uns periodistes acusats de greus manipulacions i silencis informatius, que no han fet gaire autocrítica i que han fet recaure tota la responsabilitat de l’enfonsament de RTVV en els polítics. De fet, fins i tot en la rebel·lió contra el Consell algun company de professió ha parlat de manca de rigor de la redacció de NOU.


[bar group="860×106"]