[bar group="860×106"]

Clara victòria d’Hugo Chávez en les eleccions presidencials a Veneçuela

estatsveneçuelaEl president de Veneçuela, Hugo Chávez, ha tornat a guanyar les eleccions. Els comicis celebrats aquest diumenge, amb una participació del 80,94 %, han donat la victòria al candidat del Gran Polo Patriótico amb un 54,8% dels vots, per sobre el 44,5% del candidat rival Henrique Capriles., segons ha fet públic el Consell Nacional Electoral (CNE) en el seu primer butlletí després de tancades les meses electorals aquesta matinada, hora catalana.

La victòria ha estat tant clara que fins i tot l’oposició conservadora ha reconegut la seva derrota.  Els governs llationamericans han estat els primers en felicitar Chávez, ho han fet primer Ecuador, Cuba, Bolivia, Argentina, així com el president hondureny deposat pel cop d’estat patrocinat els EUA Manuel Zelaya.

Els carrers de Caracas i de tot el país s’han omplert del color vermell dels seguidors del PSUV i dels altres partits que integren el GPP, que en un ambient festiu han celebrat la victòria amb crits a favor de la Revolució Bolivariana. El president ha declarat, des del balcó del palau de Miraflores, que aquesta nova elecció permetrà seguir avançant “en el camí del socialisme democràtics” i ha recordat l’heroi de la independència Simón Bolívar.

La campanya ha estat marcada per una forta polarització, així com per una ferotge campanya dels mitjans de comunicació corporatius, inclosos els principals mitjans dels Països Catalans, a favor de l’oposició i amb intoxicacions constants dirigides a no reconèixer una victòria de Chávez.

Candidat Partit Vots %
Hugo Chávez GPP 7.860.982
54,84%
Henrique Capriles MUD 6.386.155 44,55%
Reina Sequera PL 64.281 0,46%
Luis Alfonso Reyes ORA 7.362 0,05%
María Bolívar PDUPL 6.969 0,05%
Orlando Chrinos PSL 3.406 0,02%
(Resultats amb un escrutini del 94%. Font: CNE)

 Els veneçolans, finalment, però, han optat per seguir fent confiança a Chávez, 13 anys després de la seva primera victòria, que amb una política de nacionalitzacions i  programes socials ha aconseguit reduir a la meitat la pobresa i la pobresa extrema, reduir l’analfabetisme i estendre l’educació gratuïta universal des de l’escola bressol a la universitat,  fer arribar l’atenció sanitària a la gran majoria de la població, fins abans exclosa, i impulsar iniciatives de repartiments de terres i de cooperativisme, no sense algunes contradiccions i limitacions. Unes polítiques, que al costat de la seva política exterior favorable a la sobirania dels pobles d’Amèrica i contrària als interessos imperialistes, li han fet guanyar tant les simpaties de les classes populars del seu país i de tota l’Amèrica llatina, com l’odi de les classes benestants i els governs neoliberals, començant pel dels EUA.

El president s’ha imposat a més en 21 estats del país i a la capital, augmentant així el seu suport territorial, que serà molt important de cara a les eleccions a governadors del proper mes de desembre. El candidat opositor només ha vençut a Mérida i Táchira.

La coalició Gran Polo Patriótico, encapçalada pel PSUV, està integrada també  pel Partit Comunista de Veneçuela, Podemos, Patria Para Todos, la Unitat Popular Veneçolana, el Moviment Tupamaro de Veneçuela, MEP, PSOEV, JOVEN, IPCN i fins a 34.000 organitzacions polítiques i sociales d’esquerres.


[bar group="860×106"]