[bar group="860×106"]

Compte enrere per la Llei Mordassa

A partir de les 00:00 hores de demà, dimecres 1 de juliol, entrarà en vigor la Llei de Seguretat Ciutadana aprovada l’11 de desembre de 2014 al Congrés dels Diputats gràcies a la majoria absoluta del Partit Popular a la cambra. La llei orgànica, batejada des de l’inici com a “Llei Mordassa” substituirà la Llei sobre protecció de seguretat ciutadana, altrament coneguda com “Llei Corcuera”. Tot i que el PP va poder aprovar-la gràcies a la seva majoria parlamentària, la llei entrarà en vigor amb el rebuig de tots els grups polítics de l’oposició al Congrés, de bona part de la societat civil, d’ONGs i fins i tot de sindicats policials.

Actualització de les sancions

El ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, impulsor del text, ha complert amb l’objectiu d’adequar el marc legal sancionador al context actual i a les noves tipologies de mobilització ciutadana, amb multes que poden arribar als 600.000 euros. Aquestes són alguns dels punts claus de la nova reforma:

  1. Entre 600 i 30.000 euros de multa per publicar imatges de policies o autoritats que puguin posar en perill la seva seguretat.
  2. Entre 600 i 30.000 de multa per resistència pacífica a l’autoritat.
  3. Entre 600 i 30.000 euros de multa si no es finalitza una manifestació quan la policia així ho exigeixi.
  4. Entre 600 i 30.000 euros per intentar impedir un desnonament.
  5. Entre 600 i 30.000 euros de multa per manifestar-se o concentrar-se davant del Congrés dels diputats sense autorització prèvia.
  6. Entre 100 i 600 euros per desconsideracions o faltes de respecte a un policia.
  7. Entre 100 i 600 euros de multa per manifestacions o reunions en lloc de trànsit públic no autoritzades prèviament.
  8. Es legalitza l’elaboració de llistes d’activistes i manifestants per part dels cossos policials.
  9. Es facilita la possibilitat que la policia pugui realitzar registres corporals arbitraris.
  10. Es permet la realització de batudes preventives, sense necessitat d’alteració de la seguretat.

Una llei de curt recorregut?

Si els partits de l’oposició compleixen la seva paraula, una derrota del PP en les eleccions generals de la tardor podria comprometre el futur de la Llei Mordassa. I és que tots els partits de l’oposició al Congrés van anunciar en bloc que derogarien la llei si el PP perd els comicis o no repeteix la majoria absoluta de la qual ha gaudit en aquesta legislatura.

D’altra banda, El Partit Socialista, l’Esquerra Plural, UPyD, Compromís, Coalició Canària i Geroa Bai van presentar ahir davant el Tribunal Constitucional (TC) un recurs contra la llei, sostenint que la nova norma vulnera, entre d’altres, els drets de tutela judicial efectiva, de reunió, de manifestació i d’expressió previstos a la Constitució.

 


[bar group="860×106"]