Concentració a Barcelona contra la repressió i les darreres detencions a Euskal Herria

Askapena, ítaca i Amics i Amigues d’Euskal Herria, integrada dins l’organització internacionalista de l’esquerra independentista, han convocat una concentració avui a les 19:30 hores davant el Col·legi d’Advocats de Barcelona per expressar el rebuig a la detenció de 16 persones, 12 de les quals advocades, a Euskal Herria i Madrid en el marc de l’Operació Mat desenvolupada per la Guàrdia Civil. Els lletrats detinguts són Arantxa Aparicio, Aiert Larrarte, Onintza Ostolaza, Ainhoa Baglietto, Atxarte Salvador, Kepa Manzisidor, Jaione Karrera, Ane Ituño, Amaia Izko, Haizea Ziluaga, Eukene Jauregi i Alfontso Zenon. L’advocat i senador d’Amaiur Iñaki Goioaga també estaria en aquesta llista, segons algunes fonts -igual que ho va estar fa un any-, encara que no hauria sigut detingut per la seva condició d’aforat. De tots ells, Izko, Jauregi i Ziluaga van ser detinguts a la capital de l’estat espanyol, on es trobaven  per defensar 35 militants i dirigents de l’esquerra abertzale que havien de ser jutjats a partir d’ahir a l’Audiència Nacional. Per altra banda, també van ser arrestats Jon Mintegiaga, Javier Carballido, Nagore San Martin i Fran Balda, relacionats segons la policia amb la tresoreria d’Herrira, organització de suport als presos bascos.

L’operació s’ha produït menys de dos dies després de la gran manifestació que va recórrer els carrers de Bilbao per demanar l’acostament dels presos bascos i exigir el respecte als drets dels presos i les seves famílies. L’Operació Mat també es va desenvolupar hores abans que el Tribunal Suprem (TS) es pronunciés en relació a la normativa europea de 2008, que e obliga els estats a acumular les penes complertes en altres països comunitaris. El pronunciament del TS s’ha produït tot just fa unes hores, i finalment l’alt tribunal espanyol ha rebutjat aplicar la normativa comunitària. Així doncs, la pena complerta per un pres basc en una presó de l’estat francès no podrà ser computada a l’estat espanyol.

Diversoses organitzacions de l’esquerra independentista com la Coordinadora Obrera Sindical, Arran, Endavant o Rescat han mostrat el seu suport a la convocatòria d’Ítaca i Askapena.