[bar group="860×106"]

Concentracions i una manifestació a Barcelona contra la coronació de Felip VI

Amb la coronació de Felip VI el proper dijous com a nou rei d’Espanya, l’estat pretén anar consumant una maniobra de perpetuació de l’estructura política. Per aquest motiu, en les darreres setmanes s’han viscut diverses mobilitzacions arreu dels Països Catalans. Les concentracions del 2 de juny arreu dels Països Catalans, les manifestacions antimonàrquiques del 7 de juny a València i Alacant o la marxa que els Iaioflautes van convocar el 15 de juny a Barcelona, són bona mostra del rebuig social a la maniobra del recanvi monàrquic. En aquesta propera setmana, en que està prevista la cerimònia de coronació, també s’han convocat diversos actes, entre els quals una manifestació a Barcelona.

Impulsada en un primer moment per la campanya “Independència per canviar-ho tot”, la idea d’una manifestació a Barcelona al voltant del dia de la coronació de Felip VI va anar agafant cos i la CUP va traslladar aquesta proposta a un ampli ventall d’organitzacions polítiques i socials que la van fer seva. Tot això s’ha concretat en una marxa que sortirà de la Plaça Universitat el proper diumenge 22 de juny a les 11,30 del matí.

Amb el lema “Cap pacte, cap monarquia. El poble català decideix”, s’hi han aplegat Intersindical-CSC, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Comissió Internacional de Ciutadans Europeus (ICEC), Ara o mai, Catalunya diu prou, Independència per Canviar-ho Tot, Iniciativa per Catalunya (ICV), Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Treballadors per la independència (sectorial ANC), Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Candidatura d’Unitat Popular (CUP), Joves d’Esquerra Verda (JEV), Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Partit dels i les Comunistes de Catalunya (PCC), CIEMEN, Arran, Endavant, Moviment de Defensa de la Terra (MDT), Coordinadora Sindical Obrera (COS), CADCI i Procés Constituent.

“El poble català té tot el dret a autodeterminar-se i establir el seu estatus polític i la seva relació amb els altres pobles del món. El dret a decidir té a veure amb la necessària celebració del referèndum sobre la independència, i també té a veure amb el conseqüent model de relacions socials i econòmiques en el qual vol desenvolupar-se”. Aquest és un punt de la declaració amb la qual convoquen una roda de premsa per anunciar la manifestació, i que deixa entreveure la voluntat de fer confluir les lluites i reivindicacions nacionals, socials i democràtiques.

Abans, però, aquest dijous 19 de juny també hi haurà concentracions davant centenars d’ajuntaments dels Països Catalans contra la coronació de Felip VI. L’esquerra independentista també ha fet una crida a mobilitzar-se arreu del país. Per Endavant, “ara mateix es donen les condicions idònies per a esquerdar encara més, arreu dels Països Catalans, la legitimitat de l’actual règim polític. Un qüestionament que no circumscrivim en un simple dilema institucional entre monarquia/república, sinó entre l’autodeterminació i la sobirania popular enfront el pacte entre elits i la democràcia tutelada”.

Juntament a aquestes mobilitzacions, des de les xarxes socials s’ha impulsat una campanya per tal de penjar crespons negres als balcons el proper dijous 19 de juny. Precisament, la coronació de Felip VI es farà el mateix dia que el seu avantpassat, el 1707, va ordenar la crema de la ciutat de Xàtiva.

cappacteixct-norei-petit


[bar group="860×106"]