Conflictes amb el transport públic arreu del territori

Al llindar de les ATM

El sistema d’ATM permet la utilització de bitllets integrats a uns preus més baixos que els preus tradicionals. Tot i així, en el desenvolupament d’aquests sistemes, s’han generat situacions de desigualtat en les quals conviuen a poca distància poblacions integrades dins una ATM amb poblacions fora d’aquesta. Per exemple, Navàs al Bages és la darrera població integrada a l’ATM, i el preu del bitllet d’autobús fins a Barcelona és de 5,80 euros. Només 20 quilòmetres al nord de Navàs trobem Berga, ja fora de l’ATM. En aquest cas, el bitllet de bus fins a Barcelona costa 14 euros.

Manifestació contra la pujada de preus del transport públic a Barcelona

El passat 30 de gener, centenars de persones es van manifestar pels carrers de Barcelona contra la pujada dels preus al transport públic. La mobilització va sorgir a través d’un grup de Facebook que va arribar a tenir més de 50.000 adherits. L’objectiu era protestar per una pujada de totes les tarifes per damunt del IPC, fet reiteratiu en els darrers 15 anys. Els manifestants van finalitzar la seva marxa davant l’Ajuntament de Barcelona i, posteriorment, molts d’ells es van dirigir a l’estació de metro de Liceu per obrir les tanques i permetre que tota la gent que en aquell moment accedia al metro ho pogués fer sense pagar.
Prèviament a aquesta mobilització, el dijous 28 de gener desenes d’activistes obriren les tanques a les estacions de metro dels barris treballadors de la ciutat com a protesta per a la pujada de preus. Anteriorment, l’Assemblea d’Aturats/des de Barcelona havia exigit en un comunicat la gratuïtat del transport públic per a les aturades, com ja s’ha establert en altres ciutats europees.

Un estudiant detingut a la UAB per protestar pels preus del transport públic

Dilluns 1 de febrer a la tarda. Dues persones es trobaven realitzant pintades a la sortida dels FGC a la Universitat Autònoma de Barcelona contra la pujada dels preus del transport públic. La seguretat privada dels FGC envoltà amb gossos les dues persones, amb l’ajuda de dos mossos d’esquadra de paisà. Davant la desproporció evident amb el que llei en mà és una simple falta, i la presència d’agents de paisà al campus, diversos joves que passaven per allà es van anar aturant i començaren a recriminar l’actitud dels agents. Els dos agents de paisà es van abraonar sobre un dels estudiants que estava protestant i avisaren dotacions uniformades de mossos, que s’endugueren l’estudiant detingut, el qual fou posat en llibertat cap a les onze de la nit.