Consell de Drets Humans de l'ONU denuncia que el racisme sistèmic impregna la Policia i la Judicatura dels Estats Units

Consell de Drets Humans de l'ONU denuncia que el racisme sistèmic impregna la Policia i la Judicatura dels Estats Units

Un informe de setembre de 2023 sobre la situació al país nord-americà conté testimonis de dones negres que són encadenades per donar a llum a la presó i de reclusos homes obligats a treballar en condicions semblants a les dels esclaus a les plantacions.

Homes realitzen treballs forçats a la presó estatal de Luisiana

El racisme als Estats Units, herència de l’esclavitud, el tràfic d’esclaus i els cent anys d’apartheid legalitzat que van seguir l’abolició de l’esclavitud, avui dia continua existint en forma de discriminació per perfil racial, homicidis policials i moltes altres violacions dels drets humans, revela l’informe.

El Mecanisme d’Experts de l’ONU per promoure la Justícia i Igualtat Racial a l’Aplicació de la Llei[1] ha advertit aquest dijous 26 de setembre en el seu darrer informe que el racisme sistèmic contra els afrodescendents impregna les forces policials i el sistema de justícia penal dels Estats Units. Per això, insta les autoritats del país nord-americà a redoblar els seus esforços per reformar-los.

El document ha estat publicat després d’una visita dels experts a principis de 2023, durant la qual van escoltar testimonis de 133 persones afectades, van visitar cinc centres de detenció i van celebrar reunions amb grups de la societat civil i diverses autoritats governamentals i policials al Districte de Columbia , Atlanta, Los Angeles, Xicago, Minneapolis i Nova York.

“A totes les ciutats on vam ser, escoltàrem desenes de testimonis esquinçadors sobre com les víctimes no obtenen ni justícia ni reparació. Això no és nou, i és inacceptable”, afirma una membre del Mecanisme.

Tracie Keesee va afegir que es tracta d’“un problema sistèmic que exigeix una resposta sistèmica. Tots els actors implicats, inclosos els departaments de policia i els sindicats policials, han d?unir les seves forces per combatre la impunitat regnant».

Comportament abusiu a escala nacional

Segons l’informe, als Estats Units els negres tenen tres vegades més probabilitats de morir a les mans de la policia que els blancs, i 4,5 vegades més de ser empresonats.

També s’afirmava que dels més de 1000 casos d’homicidis comesos per la policia cada any, només a l’1% es presenten càrrecs contra els agents. “Si no es reforma la normativa sobre l´ús de la força als Estats Units d´acord amb les normes internacionals, molts d´aquests homicidis continuaran”, adverteix l´informe.

“Rebutgem la teoria de la “poma podrida”. Hi ha proves sòlides que suggereixen que el comportament abusiu d’alguns policies individuals forma part d’un patró més ampli i amenaçador”, afirma un altre expert.

Així mateix, Juan Méndez, un dels autors del report, afegeix que les institucions policials i de justícia penal dels Estats Units “comparteixen i reprodueixen valors, actituds i estereotips de la societat i les institucions nord-americanes. Aquestes s’han de reformar”.

Una de les qüestions que es planteja a l’informe afirma que els agents de policia armats no han de ser els primers a respondre per defecte a tots els problemes socials al país, incloses les crisis de salut mental, la manca d’habitatge i el control del trànsit o la disciplina a les escoles. En aquest sentit, els experts advoquen per la posada en marxa de respostes alternatives a l’actuació policial.

Racisme dins de les pròpies files

D’altra banda, l’informe demana als organismes policials que tractin els problemes del racisme sistèmic contra els agents de la llei negres i els problemes de la ideologia dela supremacisme blanc dins d’aquests organismes.

“Durant les nostres reunions amb agents de policia, escoltem repetidament la preocupació que la salut mental dels agents s’estava veient afectada no només per la sobrecàrrega de treball, sinó també pel racisme i la discriminació racial dins dels departaments de policia”, va declarar Keesee.

“Esperar que els agents de l’ordre respectin i protegeixin els drets humans pressuposa també una cultura de respecte i benestar dins de les files”, va afegir.

Maltractaments i altres vexacions

Els experts “van escoltar, de primera mà, testimonis directes insuportables de dones embarassades encadenades durant el part que, a causa de l’encadenament, van perdre els seus nadons”.

També van recollir testimonis d’una presó de Louisiana, on milers de presos, la majoria homes negres, van ser “obligats a treballar als camps (fins i tot recollint cotó) sota la vigilància d’homes blancs a cavall, en condicions molt similars a les de fa 150 anys.

L’informe qualifica d’“esgarrifosos” els relats del centre anomenat “Angola” i afirma que equivalien a “formes contemporànies d’esclavitud”. Els experts també van expressar alarma per l’ús generalitzat del règim d’aïllament, que sembla que s’aplica de manera desproporcionada als reclusos afrodescendents. Un home negre els va explicar que havia estat en règim d?aïllament durant 11 anys ininterromputs.

“Les nostres conclusions apunten a la necessitat crítica d’una reforma integral”, va dir Juan Méndez, un dels experts.

Sobrerepresentació dels afrodescendents

Presó de dones de Lynwood, California Abril, 2013.

El Mecanisme va condemnar no només l’ús excessiu generalitzat de l’empresonament i la supervisió penal al país, sinó també la sobrerepresentació d’afrodescendents al sistema de justícia penal.

“Els testimonis i les xifres que rebem representen la pitjor part d’un sistema de justícia penal racista que erosiona tots els esforços encaminats a abordar el racisme sistèmic”, va afirmar Méndez. “Les nostres conclusions apunten a la necessitat crítica d´una reforma integral”.

L’informe fa 30 recomanacions a les autoritats ia totes les jurisdiccions, incloses les més de 18.000 agències policials del país. També destaca les bones pràctiques locals i federals i reconeix els esforços que l’actual administració i alguns governs locals estan fent per combatre el problema.

“Animem que les bones pràctiques es reprodueixin en altres parts del país. Esperem continuar cooperant amb els Estats Units per aplicar aquestes recomanacions”, ha acabat Méndez.

*Publicat pel butlletí de notícies de l’Organització de les Nacions Unides de 28 de setembre de 2023.

Notes:

[1] El Mecanisme d’Experts de l’ONU per promoure la Justícia i Igualtat Racial a l’Aplicació de la Llei* va ser creat el juliol de 2021 pel Consell de Drets Humans per formular recomanacions, entre altres coses, sobre les mesures concretes necessàries per garantir el accés a la justícia, la rendició de comptes i la reparació per l’ús excessiu de la força i altres violacions de drets humans comeses per funcionaris encarregats de fer complir la llei contra africans i afrodescendents.