[bar group="860×106"]

Conspiració internacional contra el Rajava Kurdistan

el-control-del-pyd-en-afrin-e1341182355405La percepció que hi ha una conspiració internacional contra els kurds de Rojava Kurdistan, el Kurdistan Oest o Kurdistan Sirià, és una opinió força generalitzada entre els kurds exiliats a Erbil, capital de la Regió Autònoma del Kurdistan Iraquià. Aquest dies a la seu del BDP d’Erbil  tothom està pendent de les notícies que arriben del Kursdistan Sirià.

La percepció d’una conspiració internacional contra els kurds no és una percepció molt descavellada si es van seguint els aconteixements. Des de l’inici de la guerra a Síria, al maig de 2011, els kurds de Rojava Kurdistan van decidir no prendre partit a la guerra i optar per protegir la zona kurda de possibles atacs.  El PYD, Partit de la Unió Democràtica, l’àmbit d’actuació del qual és el Kurdistàn Sirià, i YPG, Unitats de Protecció Popular relacionades amb PYD, durant aquests anys de guerra han mantingut combats contra el règim de Al Assad i contra els sectors islamistes de l’Exèrcit Lliure de Síria, només quan aquests no han respectat l’autodeterminació kurda.

L’augment de les hostilitats contra els kurds aquests dies ha pujat de to. Mentre a Efrîn les forces de YPG estan defensant aquesta zona dels bombardejos que durant tot ahir, i encara continuen avui, estan perpetrant el  govern d’Al Assad contra la població kurda, a la població de Til Ebyed ahir, dimecres 5 d’agost, el Front Al-Nusra, grup vinculat a Al Qaeda, van assassinar 450 civils, 120 menors i 330 dones i gent gran, tots ells kurds, mentre van arribant notícies de nous atacs contra població kurda a Til Eran, al sud d’Haleb. Aquest poble, com d’altres a Síria que no formen part de la regió kurda de Síria, però on hi ha una comunitat important de kurds, estan patint els atacts constants del Front Al-Nursa. En aquestes zones de Síria, on no hi té presència YPG, els kurds s’han organitzat per defensar-se dels atacs que reben a partir de Cephed al Ekrad, un front militar kurd que està dins de l’Exercit Lliure Sirià.

kurds2Les Unitats de Protecció Popular, YPG,  que tenen efectius per  tota la zona de Rojava Kurdistan, han incrementat els seus efectius al llarg de tota la frontera amb Turquia per on estan entrant els grups del Front Al-Nursa.  El moviment kurd  acusa al govern turc de deixar entrar aquests grups terroristes per Turquia amb l’objectiu d’acabar amb la resistència kurda i abortar la possible creació d’una regió autogestinada pel moviment kurd. Concretament per la zona fronterera de Cilegozü, prop de la ciutat turca Hatay i les ciutats síries de Idlib i Latakia, on ahir es van produir combats entre grups del Front de Al-Nusra i grups d’alevins que viuen en aquesta zona de Síria.

A dia d’avui s’estan produint combats contra Al-Nusra i altres grups islamistes a les ciutats kurdes de Til Ebyed, Serê Kanyê i Kobanî prop de la frontera amb Turquia, zona per la qual els kurds acusen al govern turc de deixar passar a aquests grups. En aquesta zona Al-Nursa té sota control quatre ciutats.

 Per tot el nord del kurdistan i la regió autonoma del kurdistan iraquià, així com en algunes ciutats de Turquia, aquests dies estan succeint protestes contra la guerra de Síria i la complicitat del govern turc amb els grups islamistes. Aquestes acusacións se sumen amb les dificultats que està posant el govern turc per passar ajuda humanitària com aliments, medicaments entre d’altres, des del kurdistan turc cap al kurdistan sirià. Ahir les autoritats turques van aturar un comboi de camions a la frontera amb Síria que portava tones d’aliments, material sanitari i de primera necessitat des del kurdistan turc cap al sirià. Ahir a Ceylanpinar, la ciutat del kurdistan turc que fa frontera amb el kurdistan sirià, es van produir mobilitzacions multitudinàries en protesta.

Per un altre cantó, la regió autònoma del kurdistan iraquià, que té bones relacions amb Iraq, Turquia i Estats Units manté la frontera tancada als seus germans sirians dificultant l’evacuació d’aquests cap a aquesta regió.


[bar group="860×106"]