[bar group="860×106"]

Continua la lluita contra el macroprojecte del Nou Mil·lenni de Catarroja

Maqueta del projecte Nou Mil·leni per Catarroja

Les denúncies de la Plataforma Salvem Catarroja (a l’Horta Sud) contra el Nou Mil·lenni formen part de tota una sèrie d’accions legals enviades al Parlament Europeu per desenes de plataformes ciutadanes que han donat lloc a l’anomenat informe Auken, aprovat el passat 26 de març amb 349 vots a favor, amb el vot contrari dels eurodiputats del PP i l’abstenció dels del PSOE.

El Nou Mil·lenni és un macroprojecte urbanístic que pretén construir més de 13.000 habitatges i un centre comercial, el que suposaria la transformació profunda de l’actual poble de Catarroja, triplicant la seua població, arribant als 60.000 habitants, i destruint l’última zona d’horta que queda, considerada fins ara d’especial protecció agrícola i ramadera i que conté nombrosos elements de patrimoni històric, com ara motors i alqueries. Segons Salvem Catarroja aquest PAI és innecessari i irresponsable, perquè el 25% de cases del poble estan buides i perquè no contempla ni l’augment ni la millora d’uns serveis públics actualment insuficients.

Una nova conjuntura
Els últims mesos l’Ajuntament ha aprovat una revisió del Pla general d’ordenació urbana (PGOU) que segons la Plataforma és un pas més en l’aplicació del Nou Mil·lenni, ja que el que fa és adaptar el creixement poble a les necessitats del PAI. Una de les novetats més significatives és el projecte de reparcel·lació, amb unes noves condicions de contracte per les quals els propietaris han de cedir més percentatge de terra a l’empresa Llanera, en procés concursal.

En aquest context, l’aprovació de l’Informe Auken és vist per Salvem Catarroja amb esperança, per la possibilitat que l’administració ature el projecte davant l’amenaça de quedar-se sense els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER). Segons l’informe “les autoritats regionals han de suspendre i revisar tots els plans urbanístics que no respecten els criteris rigorosos de la sostenibilitat ambiental i responsabilitat social”. Per la seua banda, fonts de la Plataforma assenyalen alguns punts de contradicció entre el PAI i l’informe, com l’adjudicació de contractes urbanístics, la manca de recursos hídrics o la pràctica impossibilitat de participació ciutadana.

Noves formes de lluita
Després de molts anys de difusió i mobilització per frenar el Nou Mil·lenni, Salvem Catarroja continua la seua lluita a diferents nivells. D’una banda s’estan centrant molts esforços a nivell legal, gestionant diverses accions administratives, mitjançant instàncies com el Síndic de Greuges o el Defensor del Poble.

D’altra banda continuen donant importància a les mobilitzacions al carrer i és per això que el proper 26 d’abril per la vesprada s’ha convocat una concentració i una festa. Com a novetat, des del passat estiu s’impulsa l’ocupació de terres abandonades per culpa del PAI, facilitant les ferramentes, llavors i coneixements necessaris. Segons la plataforma molta gent s’ha unit a aquesta iniciativa i fins i tot s’ha aconseguit participar a diverses fires venent els fruits produïts.


[bar group="860×106"]