[bar group="860×106"]

Continuen les protestes contra els desallotjaments de centres ocupats a Barcelona

En els darrers dies s’han realitzat diverses mobilitzacions per protestar pels tancaments del CSOA la Teixidora de Poblenou i l’Ateneu Popular de Vallcarca (Barcelona). La Teixidora pot ser desallotjada en qualsevol moment després que el passat 29 de desembre una jutgessa en signés l’ordre mentre que l’Ateneu de Vallcarca ho va ser aquest mateix dilluns.

Ahir al migdia unes 40 persones es manifestaven davant els Jutjats de Barcelona, al Passeig Lluís Companys, en solidaritat amb el CSOA La Teixidora, que corre el perill de ser tancat. El 29 de desembre de 2008, la jutgessa del jutjat d’instrucció número 20, va signar l’ordre de desallotjament, que els mossos poden fer efectiu en qualsevol moment. Els manifestants van entregar a la jutgessa una carta amb set punts anomenada “7 raons per a la retirada de l’ordre de desallotjament”, signada per més de 40 col·lectius de la ciutat.

El mateix escrit va ser portat a la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, situada a la Via Laietana, però una agent de seguretat hi va impedir l’entrada. Com a resposta, els assistents van tallar la Via Laietana durant uns minuts. La mateixa vesprada d’ahir, a les huit, hi havia programada una concentració a la Plaça Lesseps, aquesta vegada en recolzament a l’Ateneu Popular de Vallcarca, que va ser desallotjat pels Mossos el passat 19 de gener a causa d’una sentència signada al novembre de 2008 pel jutjat d’instrucció número 53.

El CSOA La Teixidora, que es troba al carrer Marià Aguiló del barri de Poblenou, és un antic edifici que va servir com a Centre Republicà Democràtic Federalista, fins que després de la Guerra Civil els falangistes se’l van apropiar. A la tardor de 2007, després de més de 30 anys en desús, va ser ocupat i prompte ha esdevingut la seu de diversos projectes polítics de caire anticapitalista, antifeixista i antipatriarcal que pretenen transformar el barri i la ciutat. L’assemblea de La Teixidora diu que els recursos que han presentat han estat ignorats i es queixa de que es criminalitze l’ocupació. Per això, front a l’amenaça de desallotjament ha programat una marató d’activitats, que va començar el dia 17, per “donar vida” al CSOA. Els actes programats es poden consultar a la seua web.

L’Ateneu Popular de Vallcada es troba encara en una situació més crítica. Està situat al nª 49 de la Riera de Vallcarca, una zona pendent d’expropiació per l’Ajuntament de Barcelona amb la intenció de portar a cap un pla de remodelació de l’avinguda de Vallcarca, més conegut com al pla dels vials, que no compta amb el suport del veïnat. D’aquest nou pla un dels beneficiats seria Finques Hosta, qui va posar la demanda contra l’Ateneu en resposta al seu rebuig públic al pla dels vials. L’Ateneu Popular, ocupat des de fa 20 anys, ha sigut desallotjat fins i tot abans que comencen les obres del nou pla.


[bar group="860×106"]