Correllengua Gandia 2012: consolidació i èxit de la festa reivindicativa per la llengua

La celebració del Correllengua de Gandia el passat 5 d’octubre sota el lema fusterià “O Ara o mai”, va servir per demostrar novament la força i la capacitat de mobilització de la societat civil, de la Fundació Casal Jaume I Safor-Valldigna i de l’Esquerra Independentista de la comarca.

La consolidació d’aquesta festa per la llengua, amb un lloc destacat en el calendari de l’activitat política i reivindicativa tardorenca, ha superat al llarg dels anys tots els entrebancs possibles. Per una banda, la pressió de grups feixistes i, per altra, el recel d’un ajuntament cada dia més hostil que ha intentat relegar el Correllengua a un segon pla.

Enguany el Correllengua s’ha autofinançat i ha pogut comptar amb la col·laboració desinteressada d’un seguit de grups de música, danses, dimonis, dolçainers, castellers, etc. És així com, després de tallers i jocs infantils organitzats per la FIGA (Fira Autogestionada de Gandia) i d’una cercavila amb la participació del Grup de Danses Roda i Volta, de les Muixerangues de la Safor i de Pego, de la Colla de Dimonis Fem Fredat de Simat, de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de la Safor,de l’Associació Cultural El Rebrot i, també, de l’Esquerra Independentista es pogué llegir el manifest, centrat especialment en el context de lluita social actual i amb una menció distingida al malaguanyat Paco Candela, primer regidor independentista de l’ajuntament de Gandia. L’ocasió fou també propícia per entregar un obsequi als familiars de P. Candela, president del patronat d’honor de la Fundació.

Per últim, després del sopar de pa-i-porta en què concorregueren unes 400 persones, es va llegir el comunicat unitari per al Correllengua d’Endavant i Arran, i es passà a les actuacions del cantautor de l’Alcúdia Toni de l’Hostal, del conegut grup de rock Obrint Pas amb un nou espectacle acústic i del jove conjunt saforenc Alterkat.

Tota aquesta ampla participació demostra el nivell de compromís pel valencià, el català de tots a la Safor. Quasi una setmana després també a Oliva ha tingut lloc la celebració d’un altre Correllengua, amb cercavila, sopar de 200 persones i un concert en què destacava el comiat del grup de rock oliver Desgavell.