Cuba, Ítaca i l’esquerra independentista. Resposta a l’ABC

El passat 22 de març, el diari filofeixista i monàrquic ABC publicava un article demagògic ple de falsedats i mentides, tot manipulant la realitat. Hi mostrava diferents fotografies d’una xerrada i d’un acte públic sobre Cuba, del passat juliol del 2019 a Nou Barris, sota d’un titular criminalitzador:

«La inteligencia cubana se infiltra en los CDR y en la izquierda radical: el castrismo usa a sus asociaciones para apoyar el independentismo catalán y vasco».

L’ABC, en aquest article i l‘editorial del dia, barrejava noms i organitzacions i mostrava fotografies d’un acte totalment públic, per acabar estigmatitzant organitzacions com l’ICAP (Institut Cubà d’Amistat amb els Pobles), la CUP, ARRAN, el Casal 3 voltes Rebel de Nou Barris i la Plataforma Defensem Cuba. L’objectiu principal era acusar ÍTACA i el moviment de l’esquerra independentista (EI) –amb els CDR– d’estar infiltrats pels serveis secrets cubans. En concret per uns espies que es trobarien encoberts dintre de la legal Federació d’Associacions de Cubans Residents a Espanya i que, de la mà del company Gustavo de la Torre, s’haurien infiltrat en el conjunt de l’EI. La notícia, a més, dirigia la criminalització cap a Robert Morral, militant d’ITACA, i al mateix Gustavo de la Torre, de l’Associació de Cubans Residents a Catalunya, als quals quasi assenyalava d’espies.

Possiblement, en aquest intent de difamació i criminalització hi tenen molt a veure les eleccions de Madrid i la campanya feixista de «Socialismo o Libertad» d’Ayuso, així com la possibilitat de la configuració d’un govern independentista al Principat de Catalunya amb el més que possible suport de la CUP, i per això volen difamar tot un moviment social i polític d’esquerres i anticapitalista que té com a referent institucional i polític de masses la Candidatura d’Unitat Popular.

La solidaritat amb Cuba és una constant als Països Catalans

Tanmateix, el que no entendrà mai la dreta i l’extrema dreta espanyola és que per a l’esquerra independentista i els seus militants, que se’ns vinculi amb Cuba no és cap desprestigi, ni cap insult, ans al contrari és tot un orgull i un reconeixement del que significa anomenar-se i ser socialista. Perquè, mentre ells tenen de referent un sistema capitalista amb uns estats potències occidentals que només provoquen mort, guerres i conflictes de rapinya, amb un imperialisme depredador i genocida cap als països del Sud, provocant més de cinquanta mil morts diaris per guerres, malalties curables i fam que fàcilment podrien evitar-se, Cuba practica autèntica solidaritat internacionalista i envia brigades mèdiques arreu del planeta i salva milers de vida diàriament.

L’ABC tampoc recorda que ara just fa un any, enmig de la pitjor pandèmia mundial en cent anys, Cuba enviava brigades mediques a Itàlia i Andorra per a ajudar els saturats sistemes de salut. Fou un acte ple de coherència amb el qual demostrava a la vella, colonialista i saquejadora Europa que hi ha una altra forma de fer política internacional que es basa en la solidaritat internacionalista i en enviar professionals mèdics, en comptes de practicar el saqueig. I és que mentre la majoria dels estats europeus –de la mà de la Unió Europea– basen la política internacional en l’espoli i en un postcolonialisme que provoca fam i misèria als països del Sud i de la Perifèria, Cuba té al voltant de trenta mil sanitaris i sanitàries repartides pel món, principalment a països pobres del Sud, que donen cobertura sanitària gratuïta i eficient, i salven milers de vides humanes cada dia de l’any. Sense oblidar que aquesta petita illa del Carib està a punt de treure fins a cinc diferents vacunes efectives contra la Covid-19, amb la promesa de fabricar-ne fins a cent milions de dosis per a exportar-les a països necessitats.

L’ABC també oblida que l’estat espanyol –amb una Comunitat de Madrid al capdavant governada per la dreta i extrema dreta– té un dels pitjors percentatges de mort per la pandèmia, mentre que Cuba gràcies al model socialista, amb la Sanitat 100 % pública, té un dels percentatges més baixos del món en malalts i morts per Covid.

El diari feixista i monàrquic oblida també intencionadament que, mentre l’estat espanyol i el seu règim del 78 –amb la seva monarquia imposada per l’últim dictador feixista d’Europa– exporta i trafica amb armes i fa negoci amb la guerra i el genocidi que està provocant la monarquia corrupta d’Aràbia Saudita contra el poble del Iemen, Cuba no només exporta metges i metgesses, sanitat i vacunes, sinó també campanyes concretes i massives de tractaments mèdics gratuïts per a malalties curables, tal com fan amb l’anomenada «Operación Milagro» per a curar de diferents problemes oculars i d’una negra foscor en forma de ceguesa endèmica milions de persones de moltes regions llatinoamericanes. Així, gràcies als i a les oftalmòlogues cubanes, han pogut tornar a veure-s’hi i a obtenir novament una llum vital que permet viure amb dignitat.

Tampoc no podem oblidar, perquè no seria just, les desenes de milers de beques per a estudiar medicina gratuïtament a la internacionalista Escuela Latinoamericana de Medicina de l’Havana, on estudiants d’escassos recursos de desenes de països del món, han pogut estudiar medicina. I és que Cuba també ha exportat educació amb consciència crítica per a ser i estar, perquè com deia José Martí, només els pobles cultes poden arribar a ser lliures. Encara més, Cuba també ha exportat educació amb l’increïble programa d’alfabetització popular, «Yo, Sí Puedo», que ha aconseguit salvar de la xacra de l’analfabetisme milions de persones, que per primera vegada han pogut aprendre a llegir i a escriure el seu nom i la seva pròpia història, per a poder tenir un futur una mica més lliure.

En definitiva, Cuba, amb el socialisme internacionalista, malgrat el bloqueig genocida i les nombroses dificultats que arrossega, és una història d’amor, de tendresa, de solidaritat i d’Internacionalisme militant i de compromís social per un nou món.

Per això, en una cosa l’ABC té raó, Cuba fa molt de temps que ha infiltrat l’esquerra independentista: ha infiltrat els nostres cors amb la seva praxi diària de posar la defensa de la vida al centre de totes les polítiques. Mentre que la majoria d’estats capitalistes posen per davant el capital, la guerra i la mort, amb les seves polítiques austericides, neoliberals i genocides, dia rere dia.

Visca la vida!!! I visca Cuba socialista!!!