La CUP obre la porta a sumar-se a un full de ruta amb moltes incògnites

La CUP obre la porta a sumar-se a un full de ruta amb moltes incògnites

La CUP veu possible sumar-se al full de ruta del procés sobiranista pactat per Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) , Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). L’encarregat de valorar la proposta dels dos partits ha estat el diputat al Parlament Quim Arrufat, que ha qualificat la proposta de “prou oberta”, i considera que és una estratègia compaginable amb la presentada per la CUP, ara fa unes setmanes a Manresa.

Més enllà d’això, Arrufat també ha manifestat desavinences amb el full de ruta d’ERC i CDC. En aquest sentit, el diputat ha expressat que s’hauria de comptar amb més actors polítics i socials, i també ha insistit en la necessitat d’introduir en el discurs actual, el procés constituent que s’hauria de dur a terme si els partits sobiranistes obtenen majoria en les eleccions del 27 de setembre.

El full de ruta

El resultat principal del full de ruta pactat per CDC, ERC, l’ANC i L’AMI és que els partits liderats per Artur Mas i Oriol Junqueras inclouran un punt programàtic que parli d’independència. En cas que els partits sobiranistes aconsegueixin una majoria al Parlament, l’estratègia preveu 8 mesos de negociació amb l’Estat i les institucions internacionals durant els quals s’aniria desplegant el procés constituent. Durant aquest any i mig, el Parlament haurà d’impulsar una declaració sobiranista i els diputats tindran deu mesos per redactar una nova Constitució.

El nou full de ruta no resol el dubte de quina via s’emprarà en cas que, com és d’esperar, el govern espanyol no vulgui negociar un hipotètica independència del Principat. D’altra banda, la nova estratègia no inclou, de moment, cap referència als Països Catalans. Ni tan sols simbòlica.