D3M aconsegueix un nombre rècord de signatures mentre el PSOE anuncia que la vol il·legalitzar

Roda de premsa dels impulsors de D3MLa plataforma electoral D3M, que es vol presentar a les eleccions a la comunitat autònoma basca per trencar l’estat d’excepció que impedeix la participació política a l’esquerra abertzale, ha aconseguit 47.337 firmes. Aquestes signatures són les que l’avalen per presentar-se als comicis autonòmics del proper 1 de març. El PSOE ja ha anunciat la voluntat d’il·legalitzar aquesta candidatura.

Per entendre la magnitud de la xifra ii el nivell de suport tant elevat que està aconseguint l’esquerra abertzale, tot i la persecució antidemocràtica del govern espanyol, cal recordar Euskal Herritarrok. Aquesta marca electoral que es va presentar el 1998 va aconseguir el màxim històric de vots a la CAV per al moviment d’alliberament basc, havia estat avalada per 45.602 persones. Ara, D3M ha obtingut més firmes que aleshores. És una xifra que s’apropa molt a les 50.000 firmes que va dir que aconseguiria Ibarretxe per avalar el recurs a Estrasburg en suport al seu pla, tot i que en fer la recollida no hi va arribar ni de lluny.

L’endemà de fer-se pública la xifra de firmes recollides, el PSOE ha anunciat la seva intenció d’il·legalitzar aquesta candiadtura, que se sumaria a la llarga llista de partits il·legalitzats a Euskal Herria per l’Estat espanyol els darrers anys. Ho deiael dilluns d’aquesta setmana el diputat Ramón Jáuregui, en assegurar que impugnaran D3M per evitar que es presenti.

La quantitat de firmes que donen suport a D3M s’ha conegut la mateixa setmana que el Tribunal Constitucional espanyol feia públic que rebutja el recurs d’ampara que va presentar ANV contra la seva il·legalització. Segons recollia ahir el diari Gara, el tribunal espanyol considera que el Suprem va concloure de manera “raonada i motivada” que ANV “ha acabat col·laborant reiteradament i greument amb Batasuna, i en conseqüència ha complementat i donat suport polític a l’organització terrorista ETA”.

L’esquerra abertzale ha respost dient que el PSOE té por de confrontar projectes polítics, i és per això que els vol impedir de participar a les eleccions. Ho explicaven en roda de premsa Miren Legorburu i Tasio Erkizia, candidats de D3M a qui la policia els va escorcollar la casa en l’operació que la setmana passada va ordenar el jutge Garzón i que va acabar amb vuit independentistes detinguts.