[bar group="860×106"]

Daunis, quan els croissants tenen gust d’injustícia i explotació

Al Baix Maresme tothom coneix Daunis.  Es tracta d’un negoci familiar propietat dels germans Mercè i Xavier Daunis, una cadena de fleques i cafeteries amb més d’una vintena establiments distribuïts pel Baix Maresme, principalment a  Premià de Mar, Vilassar de Mar i Mataró, amb l’obrador en una nau al polígon industrial de Vilassar de  Dalt. Durant els darrers anys Daunis havia experimentat un creixement considerable, obrint grans establiments en llocs molt cèntrics de Vilassar de Mar o Mataró. Ara sabem que hi havia darrere aquest creixement: endarreriments i impagament de sous, incompliment en les vacances i festius, frau a la seguretat social i apropiació de baixes laborals.

Daunis es troba ara en concurs de creditors. Però aquí també trobem irregularitats: les treballadores denuncien que l’empresa no ingressa tots els seus beneficis als seus comptes corrents sinó que de les recaptacions paga en negre els proveïdors i algunes nòmines.

Una estafa a les treballadores

En els darrers anys, Daunis s’ha convertit en una vertadera estafa a les treballadores. Una d’elles, la Yael ens explica: “Fa 12 anys que treballo a Daunis,  des del 2004. Quan vaig començar eren anys bons i les condicions també,  però fa com 3 anys van començar a endarrerir-se els pagaments: de pagar puntutualment dels dies 1 a 5 van passar a del dia 5 al 10 i després del 18 al 21 fins que ja devien un mes.  La situació s’ha descontrolat i els impagaments s’han generalitzat aquest últim any i ara hi ha desenes de treballadores  a les quals se’ls deuen 2 i 3 mesos de sou. Jo l’última nòmina que vaig  cobrar va ser en juny, fa 5 mesos”. L’empresa també es queda mesos de les baixes que la mútua Asepeyo ingressa a Daunis  en lloc de pagar a les treballadores.

“La nostra situació s’ha tornat  insostenible, hi ha 39 companyes que han denunciat, ja hi ha algunes amb  sentències fermes a favor i la majoria amb judici pendent. Encara que  algunes ja hagin cobrat a canvi d’abandonar la lluita, les que no tenim  res no podem deixar de reclamar. Volem el que és nostre i ho volem ara,  abans de les festes de Nadal, per poder passar-les dignament”.

També s’han donat irregularitats a l’hora de donar vacances als treballadors. Molts d’ells porten més d’un any sense tenir-ne i els qui han deixat l’empresa no han cobrat les vacances no gaudides. Un altre cas és el cas de la Sonia: treballava a Daunis  des de feia 9 anys i va necessitar un permís urgent per visitar la seva mare que estava a punt de morir a Paraguai. La propietària va acceptar avançar les vacances en lloc de donar-li el permís. Però, dies després un cop va tornar en morir la seva mare, es va trobar que havia estat acomiadada per absentisme. Encara que fora ja de l’empresa, ara a l’abril se celebrarà el judici per l’acomiadament improcedent, i continua donant suport a les seves companyes.

És difícil però saber el nombre total de treballadores afectades, treballant sense cobrar ni sous ni baixes i sense tenir vacances, doncs hi ha por entre la plantilla a possibles repressàlies. Aquest és el cas d”una parella de Mataró. Ell va començar a treballar per l’empresa per  fer les reformes dels locals nous de Mataró ara fa tres anys i va estar 2  anys treballant sense contracte. Finalment va aconseguir contracte a Daunis com a repartidor del gènere fabricat a l’obrador de Vilassar de Dalt a  les diferents botigues. La direcció de l’empresa el va acomiadar el setembre passat perquè la seva companya, treballadora amb 15 anys d’antiguitat, participava de les protestes. Ella és una de les  afectades pels endarreriments i des de juny que tampoc ha cobrat cap nòmina.

La lluita de les treballadores de Daunis ha trobat un ampli ressò a tota la comarca ja des de l’estiu, amb les primeres protestes. Els ajuntaments de Vilassar de Mar i Mataró van aprovar per unanimitat mocions donant suport a les seves reclamacions a instància de Babord i Podem respectivament. L’assemblea de la COS al Maresme ha donat suport a aquesta lluita i darrerament ha engegat una campanya de boicot als establiments de Daunis mentre no paguin els deutes a les treballadores. També han donat suport a les concentracions davant les botigues la CUP, Crida Premianenca, les organitzacions de joves Arran i Bramul, CNT o la Plataforma d’Afectats per la Crisi de Mataró.

Les mobilitzacions continuaran aquestes festes

A conseqüència de les mobilitzacions dels passat mes de novembre va haver un intent per part de l’empresa d’acord amb les  treballadores però aquest va acabar només amb una solució parcial per a 7 treballadores.

Les treballadores afirmen: “La majoria va quedar fora d’aquesta negociació i som conscients que l’única garantia de cobrar els nostres sous és la mobilització i la pressió social”. En aquesta línia les treballadores en lluita van anunciar dissabte passat a la concentració a Mataró que mantindrien les mobilitzacions i els actes informatius mentre l’empresa no pagui el deute que té amb les treballadores. Aquests dies previs al Nadal i Reis, s’anuncien concentracions simultànies a davant les diverses botigues en els dies de més afluència de clients. La plantilla de les botigues consideren la possibilitat fins i tot d’anar a la vaga de braços caiguts durant les properes setmanes.


[bar group="860×106"]