De nou als carrers el 25 d’Abril i el Primer de Maig

Finals d’abril i 1er de maig són dates de manifestacions als carrers dels Països Catalans. Enguany milers de persones van sortir al carrer en una jornada marcada per la crisi capitalista, però on també hi fou present la reivindicació dels Països Catalans.

28 abril vlcEl dissabte 28 d’abril a la vesprada foren milers de persones que eixiren als carrers del centre de València per participar en la manifestació que cada any commemora la derrota en la batalla d’Almansa del 25 d’abril de 1707. Tot i la pluja, el bloc de l’esquerra independentista amb unes dues mil persones fou el més gran de la marxa, que recorregué els carrers principals del centre del cap i casal. El lema de la pancarta principal de l’EI era clar: “Que no ens retallin la identitat. Som Països Catalans”. Les consignes que les manifestants cridaren giraven entorn a dos eixos, la crisi capitalista i la defensa de la identitat valenciana i dels Països Catalans.

La manifestació de l’EI arribà fins a la plaça de la Reina i sota la ombra del Micalet, Maulets i CAJEI feren un acte polític on anunciaren que aquest proper estiu ja seran una única organització.

Durant el recorregut també s’encartellaren diferents seus de Bancs, tot i la presència intimidatòria de la Policia Nacional espanyola. També es tiraren ous de pintura al Banc de València i al Corte Inglés, amb voluntat d’assenyalar els principals culpables d’aquesta crisi capitalista.

mati 28 abrilLa manifestació unitària, però, no fou l’únic acte organitzat a València per l’Esquerra Independentista aquesta Diada. Al matí, més d’un centenar de persones es manifestaren per Ciutat Vella des de les torres dels Serrans fins a la plaça del Pilar en favor de la independència dels Països Catalans, vigilats en tot moment per un dispositiu policial especial d’antiavalots.

En acabar aquesta manifestació matinal, tingué lloc l’acte polític de l’EI. Una militant d’Endavant fou l’encarregada del parlament, en el qual, a més de reivindicar la independència i el socialisme, clamà contra les retallades socials que estan aplicant-se a casa nostra i a la resta de l’estat espanyol, i contra els atacs a la llengua catalana que s’estan patint darrerament.

També denuncià la repressió policial que l’estat està utilitzant per aturar el malestar que estan provocant les seues polítiques neoliberals, amb una al·lusió especial a la primavera valenciana i les detencions de vaguistes. També és feu una crida a la participació activa al Primer de Maig i a demostrar als governants i a les forces de repressió que no els tenen por.

Un Primer de Maig massiu

El Primer de Maig als Països Catalans començà al matí a Palma, on l’EI cridava a la mobilització dins del bloc unitari anticapitalista (BUA) que creix a cada mobilització que convoca. Els crits contra l’estat capitalista i les seves polítiques foren constants al llarg del recorregut. A València, on la Coordinadora Obrera Sindical i d’altres sindicats de classe feien una crida a la participació a la manifestació, el bloc de l’EI amb uns centenars de persones, era dels més grans. Els crits contra les retallades i l’alliberament dels presos polítics de la última vaga general foren constants, i al finalitzar la marxa es feu un petit parlament on es deixà ben clar que les retallades no són més que privatitzacions encobertes i reclamant una altra vaga general.

mani 1 de maig bcnA Barcelona, al matí, la COS mantingué la manifestació tot hi que el dia anterior la Intersindical la desconvocà per por a no poder donar seguretat a les seves manifestants. La marxa, tot i la presència dels mossos, fou pacífica. Ja a la vesprada, a Barcelona es convocava manifestació anticapitalista pels carrers del centre. Tot i la criminalització de Felip Puig de totes aquelles que surten a defensar els seus drets, tot i al militarització de tot Barcelona, on els dies previs a la marxa van haver-hi diferents controls dels mossos, tot i la creació de pàgines web intimidatòries , tot i el tancament de les fronteres, tot i el tancament de l’estació de metro d’Universitat, que és des d’on sortia la manifestació, tot i les desenes de mossos d’esquadra vestits de carrer i encaputxats i els centenars de controls al voltant de la plaça, on els mossos es quedaren amb gairebé totes les banderes que la gent portava, finalment poc abans de les 7 del vespre, desenes de milers de persones van demostrar que “no ens fan por, ens fan vergonya”. La pancarta de l’EI, on es podia llegir “Contra la Dictadura del Capital i el Pacte Social, als Països Catalans plantem cara” fou portada per 4 nois que apareixen a la ja esmentada web dels mossos. En revenja, els mossos van robar totes les estelades que diuen els assistents a la manifestació. La marxa és una de les més grans que es recorden d’un Primer de Maig convocada al marge dels sindicats majoritaris.

Les mobilitzacions anticapitalistes també s’estengueren arreu dels Països Catalans. Girona, Mataró, Sabadell, on es van manifestar més de 2000 persones, Terrassa, Lleida, Vilanova , Tarragona, Tortosa, Vinaròs, Castelló, Alacant i Elx visqueren mobilitzacions on l’esquerra independentista hi participà de forma activa.

1 maid TGN

pic.twitter.com/lif9TTxx

Tarragona
Granollers
alacant
Castelló de la Plana
Alacant
sabadell mani 1 de maig bcn
Sabadell
Barcelona

+ Crònica i galeria d’imatges de la manifestació de la diada del 25 d’abril