Degoteig imparable d’ERO: 7.800 treballadors afectats més aquesta setmana

Buscant feina Ja són més de 7.600 els treballadors amenaçats pels Expedients de Regulació de l’Ocupació (ERO) que s’han anunciat aquesta setmana. L’ACCENT hem recollit els que s’han conegut els darrers dies i hem parlat amb alguns dels treballadors afectats.

 

>> L’ACCENT 145: Prop de 400.000 aturats més en els darrers dos anys als Països Catalans

 

Teka vol tancar Casa Buades de Benissalem 

L’empresa alemanya Teka ha anunciat que vol acomiadar els 178 treballadors de Casa Buades de Benissalem (Mallorca). Aquesta planta es dedica a la producció d’aixetes i és un dels principals estandards de la indústria illenca. Des de 1989 forma part del Grup Teka que sembla disposada a traslladar la producció a les plantes d’Hongria i Xina. 

Treball autoritza Seat a aplicar l’ERO temporal per a 5.300 treballadors

La Generalitat ha acceptat que Seat apliqui l’ERO sobre 5.300 treballadors de la fàbrica de Martorell (Baix Llobregat) de manera temporal. Això significa que se suspendran 2.045 llocs de treball durant 29 dies entre el 2 de febrer i el 30 de juny d’aquest any. I durant el mateix període també se suspendran 1.835 contractes durant 23 dies, i 1.415 durant 7 dies.

El secretari general de la CGT a Catalunya, Bruno Valtueña, ha lamentat en declaracions a L’ACCENT que la decisió de la Generalitat “va en la línia de no solucionar el problema industrial de Catalunya”. I és que entén que l’aplicació de l’ERO “facilita a l’empresa tenir mig any per fer el calendari que vulgui i no l’obliga a pactar amb el comitè intercentres”.

Roca anuncia l’acomiadament d’un miler de treballadors a Gavà

La fàbrica de sanitaris Roca, per la seva banda, vol fer fora 1.300 treballadors de la planta que té a Gavà (Baix Llobregat) durant un any. L’empresa diu que la crisi econòmica ha fet caure la demanada del sector de la construcció. Els propers dies començaran les negociacions entre el comitè d’empresa i la direcció de la companyia.

Els treballadors de Manufacturas Modernas de Metales denuncien que amb l’excusa de la crisi l’empresa vol deslocalitzar la producció

Una altra empresa que aprofita l’excusa de la crisi per reduir plantilla i deslocalitzar la producció és “Manufacturas Modernas de Metales” situada al polígon El Pla de Molins de Llobregat (Baix Llobregat). El Comitè d’Empresa ha fet públic un comunicat en el qual denuncia que l’empresa ha presentat un concurs de creditors en el jutjat mercantil per justificar l’acomiadament de 65 treballadors, d’una empresa d’una plantilla d’al voltant de 200 persones. Però el que l’empresa amaga és que “volen deslocalitzar la producció a Romania” tal i com ha afirmat un treballador en declaracions a L’ACCENT. De moment els treballadors han convocat una jornada de protesta pacífica per dijous al matí a davant mateix de l’empresa “per tal de fer el màxim soroll mediàtic possible”, i han demanat l’adhesió de l’Ajuntament de Molins de Llobregat a les seves reivindicacions.

Intersindical-CSC titlla de fraudulent l’ERO a Soskai

En el cas de l’empresa de les Preses (la Garrotxa) Soskai, la justificació per pressentar un Expedient de Regulació Temporal és que la neu va esfondrar un sostre de la nau el passat mes de desembre. L’ERO en aquest cas afectaria durant sis mesosi dotze treballadors. La Intersindical-CSC, sindicat que disposa de 3 delegats a Soskai, s’ha mostrat contrari a l’expedient de regulació temporal i l’ha titllat de “fraudulent”. Segons el sindicat, “la direcció ha aprofitat l’excusa de la caiguda d’una nau, a causa de les nevades del passat 26 de desembre, per tal de tirar endavant l’ERO”. Per tant, considera que “no hi ha una conseqüència directa entre els desperfectes de finals de l’any passat i la necessitat d’una reducció de plantilla i assegura que l’objectiu final de l’expedient és suspendre de contracte un grup de treballadors amb molta antiguitat i amb salaris elevats, per tal de reduir les despeses laborals de forma il·legal, tal com ja va intentar aconseguir anteriorment”.

Protesta dels treballadors d’EP Compounding SL, de Villalonga del Camp

En protesta per l’anunci d’un ERO que afectaria 29 de les 51 persones de la plantilla, els treballadors d’EP Compounding SL mantenen tallat l’accés a la fàbrica des d’ahir dimarts a la tarda. Els treballadors s’oposen a l’oferta de l’empresa: un ERO sobre 29 dels treballadors i pagar-los 30 dies per any treballat i fins un màxim de 55.000 euros. El comitè d’empresa s’hi oposa i proposa un ERO temporal sobre 40 treballadors en dos torns de tres o sis mesos fins un total de dotze renovables. Els treballadors restants s’acollirien a prejubilacions.

380 treballadors amenaçats amb un ERO a Girbau

Després que l’empresa Girbau de Vic (Osona) anunciés aquesta setmana un ERO que afectaria els 380 treballadors de la fàbrica, dilluns que ve començarà la negociació entre el comitè d’empresa i la direcció de la companyia. L’empresa fabrica i ven maquinària per bugaderies. El motiu al·legat per presentar l’ERO és una disminuació de les comandes. I les conseqüències serien aturar la producció un o dos dies per setmana.

L’ERO de Burberry afectaria 250 treballadors de Barcelona

A Barcelona també s’ha anunciat un ERO aquesta setmana. En aquest cas afectaria els 250 treballadors de Burberry a la ciutat. Mentre la direcció diu que és una mesura necessària per fer front al descens de les vendes d’aquesta marca de roba, els treballadors consideren que, com a mínim, la xifra d’afectats és excessiva. 

235 afectats a Derbi

Un dels darrers ERO de què hem tingut notícia és el que afectaria 235 treballadors de l’empresa Derbi a Martorelles (Vallès Oriental). L’expedient proposat seria de 37 dies i el motiu és la caiguda de les vendes de les motocicletes de la marca (un 70% dins del mercat de l’Estat). Aquest és el segon ERO que presenta Derbi en poques setmanes: a final de 2008 en va presentar un que va afectar 90 treballadors.

 

94 afectats de Marie Claire a Castelló de la Plana

I encara a última hora d’aquest dimecres una altra notícia: fins a 94 dels 181 treballadors de la factoria de l’empresa tèxtil Marie Claire a Castelló de la Plana són els afectats per l’ERO que ha presentat avui la companyia.