Demanen 12 anys de presó a 4 vaguistes del Poblenou

El govern d'Artur Mas exerceix d'acusació

Aquest matí comença el judici contra 4 veïns del barri del Poblenou de Barcelona per fets relacionats amb la vaga general de març de 2012. Aquell 29 de març, unes tres-centes persones van recórrer a primera hora del matí diverses empreses del barri on els treballadors havien demanat ajuda per a poder garantir el seu dret a vaga. En el moment en que els manifestants es trobaven a l’avinguda Diagonal, diverses furgones dels Mossos d’Esquadra van carregar contra el gruix de la manifestació. Els Mossos van perseguir els manifestants a través de la Rambla del Poblenou fins a la confluència amb Pere IV.

L’agressió policial es va saldar amb 5 persones identificades i 3 persones detingudes, a més de diverses persones amb lesions. 4 participants en aquella mobilització van ser acusats judicialment per “danys, desordres públics i riscos per a la circulació”. La defensa dels 4 encausats ha denunciat que “durant la instrucció del cas, el jutge no ha acceptat cap prova o declaració de testimonis de la defensa que pugues exculpar als encausats, i s’ha impedit l’accés a Imatges de vídeo vitals per esclarir el cas”.

En el judici que comença avui, els acusats s’enfronten a una pena de 3 anys de presó i 18 mesos de pena-multa cadascú. Com a acusació, a banda del fiscal, hi han participat la Generalitat de Catalunya i La Caixa. Pel grup de solidaritat, “el procés judicial respon només al compromís ideològic del govern neoliberal de CiU y de la patronal, per criminalitzar qualsevol protesta pels nostres drets socials i laborals”.

Durant la vaga general del 29 de març de 2012 van ser detingudes als Països Catalans més d’un centenar de persones. L’acarnissament de CiU i el govern espanyol contra els vaguistes va suposar que sis d’ells patissin presó provisional. En els judicis posteriors, el govern de la Generalitat de Catalunya ha demanat sovint altes penes de presó per als activistes socials.