Dénia retira el títol de Fill Adoptiu i la Medalla d’Or a Franco

L’ajuntament de la localitat de Dénia aprovarà demà en un ple ordinari  una moció presentada pel regidor de Cultura, Juan Sancho, en la qual s’exigeix que siga retirat el títol de Fill Adoptiu de Francisco Franco i la Medalla d’Or de la ciutat que se li va atorgar al dictador. A més, es votarà una altra moció, la del regidor Juan Collado del Grup No Adscrit, que demana l’eliminació dels diversos símbols franquistes que encara resten en alguns dels edificis públics del municipi.

La moció de retirada del títols de Franco ja havia estat presentada per BNV i PSPV el novembre passat i recolzada per totes les forces polítiques municipals, però es va decidir que aquesta matèria era competència de la regidoria de Cultura. Per això, el passat febrer, la junta de govern va encarregar a Juan Sancho que elaborara un expedient que ara finalitza. Al text presentat, es condemna el colp d’estat que va provocar l’alçament franquista i es reitera que entra en clara contradicció amb la democràcia retre homenatge al dictador. 

El títol de Fill Adoptiu de Dénia va ser concedit a Franco l’1 d’abril de 1940, per unanimitat de la comissió que aleshores en gestionava l’Ajuntament. La Medalla d’Or de la ciutat se li va atorgar el 25 de maig del 1968, també unànimement i “per aclamació”. 

Retirada de la simbologia franquista

L’altra moció presentada no és menys important. La proposta fa referència a tots els edificis públics de la localitat però, sobretot, a l’escut franquista que presideix la Comissaria de la Policia espanyola a Dénia que, per una altra banda, es difícil que es retire ja que l’edifici està protegit. Amb la moció, presentada per Juan Collado però recolzada també per la regidoria de Cultura, es pretén que es faça efectiva la supressió de la simbologia franquista a tota la demarcació d’Alacant. Per aquesta raó, s’instarà a la subdelegada del govern estatal, Encarna Llinares, que és qui en té la responsabilitat, a iniciar una sèrie d’accions en aquest sentit.