[bar group="860×106"]

Denuncien la possible existència de fitxers il•legals en el cas de la crema de fotografies del rei

La Plataforma “Jo També Cremo la Corona Espanyola” ha denunciat la possible existència de fitxers policials il•legals en el marc del judici celebrat a l’Audiència Nacional espanyola el passat 29 d’octubre.

L’Agència Catalana de Protecció de Dades i el Síndic de Greuges esbrinen ara si existeix un delicte de revelació de secret.

El passat desembre, la plataforma antimonàrquica ja va fer efectiu aquest supòsit amb la tramesa de la denúncia al Síndic de Greuges de Catalunya, a l’Agència Catalana de Protecció de Dades, a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades i al ministeri fiscal. Per a la campanya, s’han donat una sèrie de circumstàncies coincidents en els diferents processos contra els encausats de la crema de fotografies dels reis que revelen un possible ús il•legal de fitxers per part de la Brigada d’Informació dels Mossos d’Esquadra.

En el comunicat emès per la campanya, els antimonàrquics expliquen que en el judici del 29 d’octubre el cos policial va afirmar que “els noms i les dades de les persones les haurien obtingut pel fet que tots ells o tenien antecedents penals o bé s’haurien presentat a llistes electorals amb anterioritat”. La plataforma negà aquests fets i el jutge va reconèixer que els encausats “estaven fitxats”. Els antimonàrquics consideren que “els fitxers vulneren diferents drets fonamentals (d’expressió, d’activitat política…) i que són una eina per perseguir amb fins il•lícits la dissidència social i política als Països Catalans”.

El Síndic de Greuges haurà de deliberar si existeix el que per la campanya és “una vulneració clara dels drets fonamentals a la llibertat ideològica” i “de les lleis de protecció de dades per part de l’administració catalana”. L’Assemblea de suport als encausats afirma en el mateix comunicat que “No és el primer cop que al Principat  algun col•lectiu afectat fa una denúncia pública sobre l’existència dels fitxers polítics il•legals”. És per això que la investigació que els ens autonòmics estan duent a terme ha portat la campanya antimonàrquica a l’esperança que “aquesta pràctica il•lícita passi de ser un fet tristament habitual a ser una causa denunciable, amb les mesures correctores pertinents”.


[bar group="860×106"]