Directament del fons de les clavegueres de l'estat

Directament del fons de les clavegueres de l'estat

cospedal-spanishfascist

La impunitat de les trames feixistes a l’estat espanyol afona les seves arrels en els primers anys de la dictadura franquista, quan l’estat espanyol es va convertir en refugi de destacats nazis fugitius de la justícia aliada. La paradoxa és que els hereus polítics dels encobridors i aliats del nazisme acusin ara els seus rivals polítics de ser nazis .

Entre la munió de tertulians que han bramat contra el “nazisme” independentista hi ha Hermann Tertsch, que va arribar a justificar l’afusellament del president Companys. Es dóna el fet que Hermann és fill de Ekkehart Tertsch, un militant del partit nazi austríac i integrant de les SA que va servir durant bona part de la segona guerra mundial a l’ambaixada alemanya de Zagreb, a la Croàcia dels ustaixes. Tertsch pare va exiliar-se a l’estat espanyol en acabar la guerra i, com a protegit del règim, va entrar en contacte amb l’alta societat madrilenya, emparentant-se amb una de les famílies de més solera de la capital espanyola. Aquest és el motiu pel qual Tertsch fill és cosí de les exministres espanyoles Loyola i Ana Palacio de Vallelersundi.

L’ús de trames feixistes a la Transició per part de les clavegueres de l’estat és també un fet àmpliament provat. Les agressions i atemptats contra partits i persones d’esquerres i nacionalistes fou una constant durant tot aquell període, arribant en diverses ocasions a l’assassinat. De fet, els actes violents de l’extrema dreta es cobraren 49 vides a tot l’estat.

Un d’aquests assassinats fou el de la jove Yolanda González, militant madrilenya del Partido Socialista de los Trabajadores. El seu assassí confès, Emilio Hellín, va complir 14 anys de presó i va aprofitar un permís per a fugar-se durant tres anys al Paraguai de Stroessner. El passat febrer, una investigació periodística de José María de Irujo ha posat al descobert que Hellín ha treballat com a assessor de diversos cossos policials com la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra. Després que es posés al descobert aquest fet, el Ministeri de l’Interior ha guardat silenci tot i les reiterades preguntes de periodistes i grups polítics. Mentrestant, els familiars i amics de Yolanda González han iniciat una campanya de denúncia del cas per tal que es depurin les responsabilitats polítiques pertinents.