Dues vagues indefinides i una vaga general, aquest dijous a Catalunya Nord

Les treballadores i treballadors de La Poste de Tuïr encaren aquest dijous el 74è dia de vaga indefinida. Les de Radio France Bleu Roussillon encaren el 22è dia de vaga. I avui dijous els principals sindicats de l’estat francès han convocat una vaga general i jornada de lluita. Reivindiquen “lluitar contra l’austeritat i el seu impacte desestructurador”, i reclamen diverses mesures socials com augments salarials, millora de les condicions laborals, manteniment dels drets socials i una reforma fiscal en sentit progressiu.  A Perpinyà convoquen una manifestació a les 10.30 a la Plaça Catalunya.

Vaga indefinida a La Poste de Tuïr

La vaga de les treballadores del servei postal de Tuïr s’ha desenvolupat des del passat 26 de gener per a exigir la paralització del tancament de l’oficina postal d’aquesta localitat de la plana del Rosselló. La reorganització del servei postal preveu la concentració en centres de treball molt grans i allunyats dels nuclis de població. En el cas de Tuir això significaria tancar l’oficina del centre del poble el proper mes de juny, si la mobilització no ho impedeix.

Així mateix, La Poste -el servei postal públic de l’estat francès, ara societat anònima de capital públic-, viu immers en un procés de reducció de plantilla i subcontractació de diversos serveis a empreses privades. De fet, el 2009 la mobilització social contra la privatització d’aquest servei va derivar en un referèndum organitzat des de moviments sindicals i polítics en què van participar més de 2 milions de persones per oposar-se a aquesta privatització. La Poste, que a banda del servei de correus és també caixa d’estalvis i operadora mòbil, ha estat un element important de manteniment de la vida social a les comunes rurals.

La vaga té un seguiment del 60% de la plantilla de l’oficina de Tuïr. Fins al moment, la posició de l’empresa ha estat de negativa total a atendre les reivindicacions dels treballadors. L’empresa ha arribat a enviar la policia per a evitar que aquests treballadors poguessin fer proselitisme de les seves reivindicacions en altres centres de treball de La Poste, com el de Sant Genís de Fontanes. També ha contractat personal interí per a substituir els treballadors en vaga, un fet totalment irregular, segons informa Pablo Bonat a La Directa. El passat 21 de març, Tuïr va ser escenari d’una mobilització en suport als vaguistes per part de veïns i veïnes.

Vaga a Radio France Bleu Roussillon

La vaga a la ràdio pública francesa entra aquest dijous en el seu 22è dia. La convocatòria, a la Catalunya Nord afecta els treballadors de Radio France Bleu Roussillon. France Bleu és la xarxa territorial de les emissores públiques, amb 44 delegacions arreu de l’estat francès. La de Perpinyà està formada per una plantilla de 37 treballadors.

Els treballadors protesten contra els acomiadaments que es produïran per les diverses polítiques d’aprimament del servei públic. Aquests acomiadaments, segons els treballadors, vindran de la baixa voluntària de fins a 300 treballadors, la fusió de les dues orquestres filharmòniques o el tancament del centre de producció de ficció, que pot arribar a suposar la pèrdua de 2000 lloc.s de treball. En el cas de les xarxes de France Bleu, cal sumar-hi els efectes d’una producció única i mancomunada de programes, que suposarà la reducció de la producció pròpia de cada delegació i, per tant, la reducció de llocs de treball.