El 21% del cens participa a les consultes sobre la independència

>>José Montilla és president de la Generalitat principatina amb el 15,15% dels vots del cens electoral. Jordi Hereu és alcalde de Barcelona amb el 14,76% dels vots del cens electoral.

La participació final a les consultes d’aquest 28 de febrer a estat del 21% del cens electoral. Aquesta participació s’ha situat vuit punts per sota de la del 13-D, però continua constituint un exemple inèdit a nivell europeu de democràcia al marge de les institucions.

Després d’aquesta nova tongada de consultes, han passat ja per les urnes més de 250.000 ciutadans i ciutadanes, alguns dels quals tenen negat el dret a vot quan qui convoca a les urnes és qualsevol de les administracions de l’estat espanyol.


Com a elements a tenir en compte per a valorar la importància d’aquestes consultes hi ha el fet que en desenes de poblacions hi ha hagut, tant el 13-D com previsiblement aquest 28-F, més vots per la independència que els que va obtenir l’estatut d’autonomia en el referèndum del 2006.

La valoració sobre si la participació ha estat suficientment nodrida o bé ha estat un fracàs dependrà en bona mesura del prisma ideològic de qui transmeti la notícia. Ara bé, hi ha dues dades incontestables que cal posar al costat dels resultats d’avui per tal de valorar-los en la seva justa mesura:

José Montilla és president de la Generalitat principatina amb el 15,15% dels vots del cens electoral.

Jordi Hereu és alcalde de Barcelona amb el 14,76% dels vots del cens electoral.