El 80% dels avis destina part de la pensió a ajudar els fills

Un informe de la fundació Educo destapa la importància dels jubilats en el sosteniment de les famílies treballadores. Amb el títol Crisis y efecto dominó ¿Quedan piezas por caer? El bienestar infantil, abuelas y abuelos en la brecha, l’ONG en defensa dels drets de la infantesa presenta un estudi demolidor.

La crisi capitalista fet que, a l’Estat Espanyol, el 40% de les famílies amb xiquets residents tinga problemes per arribar a final de mes. A més, un 10% de les famílies té carències materials, i hi ha 770.000 llars a les quals no entra cap mena d’ingrés. Si el 40% de les persones en atur viuen en situació de pobresa, l’augment de la precarietat derivada de les darrers reformes laborals ha fet que, fins i tot un 13% dels treballadors de l’Estat Espanyol, siguen pobres. El panorama és agreujat desmantellament de bona part de la cobertura social.

A l’estudi d’Educo podem observar com els tres territoris autònoms dels Països Catalans sumen 689.700 menors d’edat en risc de pobresa, és a dir un de cada quatre menors de divuit anys. A Catalunya -amb 349.000- i les Illes Balears -52.100-, representen el 23%, mentre que al País Valencià -288.600- voreja el 30%. Segons l’ONG, a nivell estatal el 31% dels menors d’edat viuen en risc de pobresa, amb percentatges escandalosos a regions com Múrcia (51%), Andalusia (44%) i Extremadura (40%).

En aquesta situació, les pensions dels més grans han estat una de les taules de salvament de bona part de les famílies treballadores. El 80% dels avis ajuda els fills amb la pròpia pensió, i un 20% hi destina més d’un 40% d’aquesta. 290 euros al més és la quantitat mitjana que els iaios dediquen a contribuir a sostenir la família. Un 10% dels nostres majors ha hagut d’acollir un fill a casa. A més, el 50% dels avis dóna de menjar diversos dies a la setmana als nets, ja que, segons l’estudi, un 20% dels néts ha hagut d’abandonar el menjador escolar per no poder afrontar el pagament. Cal recordar que el 45% dels jubilats té una pensió de menys de 1.000 euros, així doncs, fins un 52% dels avis passa dificultats econòmiques. A més a més, en línies generals els que més contribueixen a l’ajuda familiar són els jubilats que tenen una pensió més baixa.

Aquesta situació ha fet que bona part dels avis haja hagut de reduir les despeses bàsiques com ara les dedicades a la medecina, el menjar o l’energia. D’aquesta manera, segons l’informe d’Educo, un 57% dels pensionistes ha vist empitjorades les pròpies condicions de vida i, fins i tot, un de cada deu afirma haver vist empitjorar la seua salut.