[bar group="860×106"]

El 88% de la nostra despesa en Loteria de Nadal marxa cap a Madrid

A casa nostra la despesa mitjana en Loteria de Nadal és, si exceptuem la demarcació de Lleida, moderada. Si la mitjana estatal espanyola és de 60 euros, els Països Catalans la superen per poc. Tanmateix, la despesa és desigual i oscil·la entre els 171 euros per persona de la demarcació de Lleida i els 36 euros de les Balears.

Els habitants dels territoris autonòmics dels Països Catalans han gastat en el sorteig de San Ildefonso un total de 725 milions d’euros. La despesa l’encapçala Catalunya amb 385 milions, seguida del País Valencià amb 301 i, a molta distància, les Illes Balears amb 39. D’aquestes vendes, el repartiment de premis només ha deixat 88 milions d’euros als Països Catalans: 44 a Catalunya i altres 44 al País Valencià, mentre que Balears no ha obtingut cap premi.

D’aquesta manera, només el 12% dels 725 milions gastats a casa nostra en Loteria de Nadal, s’han transformat en premis que gaudiran unes desenes de persones. La resta s’ho embutxaca la Sociedad Estatal de Loterías y Apuestas del Estado -empresa pública. A més d’això, l’Estat s’embutxacarà altres 18 milions més en imposts sobre els premis repartits als Països Catalans.

Això és una tònica habitual, cada any a nivell estatal la venda de Loteria de Nadal augmenta. El 2014 els ingressos per aquest concepte van ser de 2472 milions d’euros. La Loteria Nacional, tot i que té una llarga tradició a l’Estat espanyol, va ser creada en el seu format actual el 1940, en plena dictadura de postguerra, amb un propòsit declaradament recaptador.


[bar group="860×106"]