El 9 d’Octubre reprèn les mobilitzacions contra les retallades socials i nacionals

Amb les seqüeles de la vaga general encara presents, l’esquerra independentista convoca una nova manifestació per a la diada nacional del 9 d’Octubre. Les diferents organitzacions de l’esquerra independentista: Endavant, Maulets, CAJEI, Alerta Solidària, SEPC i la COS, han fet una crida a la mobilització amb el mateix discurs que ha servit per convocar a la vaga general i a la diada de l’11 de Setembre: “Prou retallades nacionals i socials”. A més de la crisi econòmica, la Diada d’enguany està marcada pel clima preelectoral que intensifica les campanyes dels diferents partits. En una data com aquesta en què els valencians i valencianes són especialment receptius als discursos identitaris, es preveu un revifament de l’anticatalanisme i l’espanyolisme, que segurament serà visible el 9 d’Octubre, però les organitzacions de l’esquerra independentista ja han alertat que no es deixaran intimidar per aquest parany que la dreta i l’extrema dreta usen per amagar els seus problemes o per justificar les seues polítiques agressives amb els treballadors, el territori i la cultura.

D’altra banda, com cada any, la Comissió 9 d’Octubre, que aplega moltes altres organitzacions i entitats cíviques valencianes de l’esquerra institucional i social, és l’encarregada de la convocatòria oficial, a la qual s’afegeixen les organitzacions independentistes.

Dies de Correllengua
Els dies previs a la Diada són dies de Correllengua a les comarques valencianes. Enguany són 15 els anys que el Correllengua porta recorrent el País Valencià, i els organitzadors, amb Acció Cultural del País Valencià al capdavant, han volgut retre homenatge a Enric Valor, un dels mestres de la llengua.
Manifestació en defensa del català a Gandia

El divendres 24 se celebrà el Correllengua de Gandia, segurament un dels més multitudinaris del país. Entre les activitats, s’inaugurà una exposició de Josep Marqués al Casal Jaume I de la Safor i posteriorment Xavi Castillo actuà a la plaça del rei conqueridor. El dia fort, però, fou el dissabte, amb la trobada de Cutlura Popular i la cercavila pel centre de la ciutat. Unes 3.000 persones hi participaren en la jornada que clogué amb el concert de La Gossa Sorda i VerdCel. Membres d’Independentistes de la Safor -que juntament amb Maulets formaven part de l’organització de l’esdeveniment- han manifestat a L’ACCENT la seua satisfacció per com es desenvolupà la jornada, i apuntaren que, a diferència d’altres anys, no hi hagué incidents amb espanyolistes.

El cap de setmana següent, el Correllengua s’estengué a moltes altres comarques, com l’Alacantí, l’Horta, la Vall d’Albaida o la Plana. Fou especial l’acte organitzat a Vinaròs per la Federació Llull, que també serví per commemorar els 300 anys de l’ocupació de la ciutat per part de les tropes borbòniques.

Diada preelectoral

La proximitat de les eleccions autonòmiques condicionarà l’actuació dels partits institucionals durant la diada. D’entrada, el consistori de València ha anunciat que el dia 8 s’exposarà al públic la “reial senyera”, cosa que no es fa habitualment, motiu pel qual, diversos partits de l’oposició han denunciat un ús partidista dels símbols d’identitat valencians. Tanmateix, això és una vertadera anècdota al costa de la principal campanya electoral que està realitzant el PP: el revifament de l’anticatalinisme.

L’arma de l’anticatalanisme és una destral que els conservadors valencians mai han soterrat del tot i que, periòdicament, enarboren amb virulència amb propòsits ben  coneguts. Hui en dia, la proximitat de les eleccions i el desgast del cas “Gürtel” són l’explicació fonamental per a aquesta redescoberta de la defensa dels “interessos valencians”, que prediquen tant el president de la Generalitat, com els seus consellers. La defensa de la “identitat valenciana” es complementa amb un “lamentacionisme” envers les polítiques marcades per Madrid. La setmana anterior a la diada, el Govern valencià va encetar una campanya per reclamar un règim especial per a la ciutat de València, com els que tenen Madrid i Barcelona i que les diferencien de la resta de ciutats. Però l’esperpèntic dels conservadors va més enllà i han anunciat, entre altres coses, actes en defensa dels bous coincidint amb la diada.