El Casal Panxo celebrarà el seu 10è aniversari i inaugurarà nou local a BergaAl llarg d’aquest cap de setmana, el casal independentista de Berga (Casal Panxo) obrirà les seves portes per inaugurar el seu nou local i celebrar els 10 anys d’història que l’acompanyen.

Els actes programats es realitzaran al nou casal de la capital berguedana situat al carrer Mossèn Huch num. 19, i tindran el seu punt de partida el divendres amb la inauguració del casal i amb un concert dels “Panxocontents”.

El dia següent, dissabte, es farà un passi de vídeo amb els moments més significatius que s’han viscut a l’entitat juvenil de Berga des de la seva creació el 1999, i es comptarà amb l’acompanyament d’antics militants. A continuació, la “Xeranga” del Casal Panxo conduirà a la gent cap a la discoteca La General, on conclourà la diada amb els concerts dels grups berguedans Skàndol Públic, Antídot i Eskac i Mat.

Història dels 10 anys del Casal Panxo

El Casal Panxo es va fundar el 16 d’octubre de 1999, com a projecte de Maulets de Berga per a crear un nou espai públic de l’esquerra independentista a la ciutat. A poc a poc, però, el casal (llavors situat a un local a la baixada de la Riera) va anar prenent força i engrandint-se, fins que es va convertir en un espai popular de confluència de diferents sectors de la població. Aquesta va ser l’època de major afluència de militància i de més importància, a nivell d’activitats, del Casal: es van celebrar els primers rebrots, es feien àpats populars, es col·laborava amb festes de barri, es va publicar la revista Xera, es feien xerrades, campanyes, presentacions de llibres, passis de vídeo, etc.

A l’abril del 2004, però, el Casal Panxo va haver de tancar i canviar la seva localització, degut a la pressió policial del moment. A partir de llavors, el nou casal (situat al Carrer del Balç), va servir solament de centre d’arxiu i documentació de l’esquerra independentista del Berguedà, sense permetre accés al públic.

Durant dos anys, el casal va retallar la majoria de les seves activitats i va patir una disminució de militància generada, entre d’altres motius, per la creació de projectes com ara la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Berga.

Malgrat tot, l’any 2006 el Casal va tornar a rebrotar amb força per l’entrada de nova militància i es van tornar a configurar molts dels projectes perduts, entre ells, el de la creació d’un espai per seguir treballant localment.

Aquest any el projecte s’ha pogut complir amb l’ajut i la participació dels militants i col·laboradors , que han estat treballant durant tot l’estiu per a condicionar i reformar un nou local al carrer Mossèn Huch num. 19.