[bar group="860×106"]

El Consell es compromet a defensar les tradicions valencianes a Madrid

El Conseller de Governació, Serafino Castellano, es va reunir dimarts amb la Federació de Municipis i Províncies, la Federació d’Associacions d’Amics del Coet i la Federació de Dimonis i Diables del País Valencià per tal de buscar solucions per a què les tradicions valencianes que fan servir la pólvora sobrevisquen malgrat la directiva europea.

>> La Unió Europea amenaça les tradicions catalanes (L’ACCENT 145)

>> Milers de persones es manifesten en defensa de la cultura del foc dels Països Catalans 

El conseller es va comprometre a crear una Comissió formada per les conselleries de Governació i Cultura, a més de les federacions més destacades i els municipis amb tradicions lligades a la pólvora més arrelades, que serà presidida pel secretari autonòmic de governació, Luis Ibañez. A més, va assegurar que aquesta Comissió elaborarà un informe amb les propostes sobre els temes més polèmics, com l’edat mínima per a utilitzar artificis pirotècnics o la distància del coet, que serà presentat davant el govern espanyol.

Serafin Castellano va anunciar també que el 25 de febrer tindrà lloc una reunió monogràfica de la Comissió d’Espectacles del País Valencià sobre aquesta mateixa qüestió, per veure quines mesures es poden prendre en defensa de les tradicions valencianes. El conseller va explicar que moltes de les festivitats relacionades amb el foc es podien veure afectades per la directiva europea, que pretén unificar la normativa i regular els requisits mínims de seguretat pel que fa a l’ús de la pirotècnia. Entre d’altres, la directiva, que s’hauria d’aplicar abans del 4 de gener de 2010, prohibeix el moviment imprevisible dels artificis pirotècnics i posa limitacions per als menors de 12, 14 i 18 anys, en funció del producte.

Més de 200 municipis valencians podrien veure’s afectats, ja que les seues festes tradicionals no poden separar-se del foc: falles, fogueres, moros i cristians… El membre de la Junta Directiva i Tresorer de la Federació de Dimonis i Diables del País Valencià, Jesús Soriano, ha declarat a L’ACCENT que valora el compromís del govern valencià, ja que fins ara no havien tingut cap recolzament per part de les institucions, i assegura que “els agafen la paraula”. Sobre la possibilitat que el govern espanyol prenga mesures, Soriano es mostra positiu i diu que “hi ha solucions, però és una qüestió de voluntat política”. Diposita la seua esperança en el Ministeri d’Indústria, que va assegurar que les tradicions pirotècniques no perillarien.

 

 


[bar group="860×106"]