El Constitucional italià fa que es puga processar judicialment Berlusconi

El Tribunal constitucional va considerar ahir que la llei que atorga impunitat al primer ministre, Silvio Berlusconi, és inconstitucional. L’anomenada Llei Alfano feia immunes davant la justícia els quatre als càrrecs de l’Estat. Aquesta llei fou impulsada per Berlusconi en aplegar al poder, per suspendre els processos judicials oberts contra el primer ministre.

La citada llei atorga immunitat judicial al president de la República, càrrec que ocupa Giorgio Napolitano; al primer ministre; al president del Senat, Renato Schifani; i al de la Càmera dels Diputats, Gianfranco Fini.

Berlusconi ha acusat el tribunal de “ser d’esquerres” i ha assegurat que no dimitirà i que continuarà endavant perquè aquestes qüestions li importaven “un rave”. Malgrat aquesta resposta, amb la derogació de la llei s’obrin les portes per reprendre els juís que té pendents el primer ministre italià.

El màxim òrgan de la justícia italiana ha invalidat la llei per nou vots a favor i sis en contra. També ha sentenciat que aqueixa llei és inconstitucional perquè viola l’article 138 de la Constitució. Argumenten que una norma d’eixes característiques no pot ser introduïda com a llei ordinària, sinó tan sols mitjançant una reforma constitucional. Els jutges també consideren que la “Llei Alfano” vulnera l’article 3 de la Carta Magna, que estableix el principi d’igualtat de tots els ciutadans davant la llei.

L’elaboració d’aquesta llei va ser una de les primeres iniciatives del Govern del líder conservador quan es va fer amb el seu tercer mandat l’any passat. Com resultat, es van veure frenats els procediments legals contra Berlusconi, inclòs un judici per presumpte subornar amb 580.000 euros a l’advocat britànic David Mills perquè donara un fals testimoniatge que protegira els seus negocis. Els fets es remunten a 1997.