El Frente Amplio guanya la primera volta de les eleccions a l'Uruguai

El Frente Amplio guanya la primera volta de les eleccions a l'Uruguai

El candidat de la coalició del Frente Amplio a la Presidència, l’exdirigent guerriller tupamaro Pepe Mújica, va guanyar aquest diumenge la primera volta de les eleccions de l’Uruguai, en què s’enfrontava al candidat neoliberal Luis Lacalle, del dretà Partido Nacional.

El resultat, tanmateix, obligarà a la realització d’una segona volta el 29 de novembre, l’anomenat ‘balotaje’, ja que segons les primeres dades, el FA no arribaria al 50% dels vots necessaris per obtenir la presidència en primera volta. La dreta tradicional ha considerat gairebé una victòria la celebració de la segona volta, en què ha posat les seves esperances en aquestes eleccions.

En la segona volta, amb l’aliança dels partits tradicionals de l’oligarquia, la dreta espera aglutinar una majoria suficient per tornar al poder, després de 4 anys de govern de Tabaré Vázquez, del Frente, que trencaren el tradicional bipartidisme del Partit Nacional o ‘blanco’ i el Partit Colorado, partits que ara uniran forces per recuperar la Presidència de la República.

Al llarg de la campanya, Mújica, un dels fundadors de la guerrilla tupamara, empresonat als anys 70 i 80, i ministre d’agricultura i ramaderia amb Vázquez, ha fet esforços per mostrar la seva cara més centrista, repetint la seva adhesió a les polítiques del mandat moderat de Tabaré Vázquez, i declarant-se més proper al govern de Lula que als governs més populars i transformadors de Chavez o Morales.

Durant el mandat anterior, el Moviment del 26 de Març, format en bona part per exmilitants del MLN-Tupamaros, deixà el Frente Amplio per formar amb altres forces d’esquerres l’Asamblea Popular, criticant les polítiques “econòmiques, socials i agràries neoliberals” de Vázquez, així com els seus posicionaments internacionals. Els resultats electorals, si bé semblen constatar un desengany popular amb les polítiques escassament transformadores del Frente, no han donat cap suport significatiu a una alternativa a l’esquerra.