El llegat de Miguel Hernández se’n va del País Valencià


miguelhernandezEls 5.000 documents que formen el llegat del poeta oriolà Miguel Hernández s’instal·laran a la localitat andalusa de Quesada (Jaén), municipi on va nàixer Josefina Manresa, la seua companya. D’aquesta manera es posa fi a la situació d’incertesa en què havia caigut el futur d’aquest material després que l’Ajuntament d’Elx trencara el conveni que havia subscrit amb els hereus per difondre i estudiar l’obra i la figura de l’escriptor d’esquerres, mort de tuberculosi a la presó d’Alacant en 1942, quan només tenia 31 anys.

El llegat, que inclou poemes, correspondència i objectes personals del poeta, havia estat dipositat a Elx feia més de 20 anys, i en 2010 el consistori i la família arribaren a un acord per a la creació d’un fundació que havia de divulgar la vida i els treballs del poeta. Però en maig de 2011 el Partit Popular va guanyar les eleccions municipals per majoria absoluta i, tot al•legant la situació econòmica –el conveni implicava una despesa anual de 15.000 euros durant 20 anys-, va trencar l’acord.

Per a la família de l’autor, però, els vertaders motius de la decisió de l’equip de govern encapçalat per Mercedes Alonso són ideològics. No debades, algunes de les primeres decisions preses pel primer ajuntament conservador d’Elx des de 1979 han tingut un clar biaix dretà, com el canvi de nom del Gran Teatre per Gran Teatro; el de la plaça de Dolores Ibarruri, la Pasionaria, rebatejada com a República Argentina; o el de l’avinguda del Ferrocarril, que ara està dedicada a Vicente Quiles, un dels darrers batles franquistes de la ciutat.

Amb el trencament del conveni, diverses institucions van mostrar el seu interés per fer-se amb els documents, com l’Ajuntament d’Oriola, el ministeri espanyol de Cultura o la Fundació Pablo Iglesias, però serà finalment la vila de Quesada la que aculla el llegat del poeta. Les negociacions per tancar un acord estan molt avançades i, si no hi ha canvis substancials de darrera hora, en aquest municipi de 6.000 habitants es construirà un Museu de Miguel Hernández que formarà part de la ruta de poetes andalusos.