El moviment juvenil independentista català se solidaritza amb els 34 joves bascos detinguts

Roda de premsa de suport als 34 joves bascos detinguts. FOTO: L'ACCENTLes tres organitzacions juvenils de l’esquerra independentista catalana (SEPC, Maulets i CAJEI) han fet aquest divendres una roda de premsa conjunta per solidaritzar-se amb els 34 joves bascos detinguts aquesta setmana.

David Carmona, en nom de les tres organitzacions, ha explicat que entenen que l’operació contra el moviment juvenil basc “s’emmarca dins l’estratègia de desmobilització del joven basc que treballa per construir un Estat basc sobirà i socialista”. En la roda de premsa, però, ha subratllat que malgrat la repressió “des dels Països Catalans el moviment juvenil vol encoratjar els companys i companyes d’Euskal Herria que coninuin lluitant i es mantinguin ferms en les seves conviccions”.

A la roda de premsa també hi han participat Tasio Erkizia i Gabi Basañez, que en nom d’Askapena han estat fent una gira de xerrades aquesta setmana als Països Catalans per explicar la nova inicaitiva política de l’esquerra abertzale.

Erkizia està convençut que tant les detencions contra els joves aquesta setmana com les de fa un mes contra representants rellevants de l’esquerra abertzale (entre els quals Arnaldo Otegi i Rafa Díez) “tenen l’objectiu de rebentar el nou procés que ha obert el moviment i impedir el debat polític en paràmetres democràtics”. Ha afegit, però, que “la societat basca sabrà respondre-hi amb fermesa: a més repressió, nosaltres hi responem amb més iniciativa política i més treball en comú”.

I quines són les bases d’aquesta nova iniciativa política? Erkizia ho ha explicat de manera sintetitzada: “És l’aposta per obrir nous temps polítics a través de noves estratègies, on prenem el compromís d’usar mecanismes polítics com a única forma de lliuta”. Per aquesta nova fase, ha explicat que estan convençuts “que cal unir i aglutinar forces”, i assegura que “l’esquerra abertzale està disposada a compartir el protagonisme i el lideratge per unir tots els independentistes, sobiranistes, en una plataforma per construir un Estat propi”. I ha conclòs: “L’esquerra abertzale té el compromís ferm de portar aquest acord fins a les últimes conseqüències, tot i que sabem que l’Estat espanyol no ens regalarà res. Per tant, només la confrontació política institucional i de masses contra l’Estat ens permetrà avançar”.