El Newroz kurd escalfa les eleccions municipals a Turquia

El Newroz kurd escalfa les eleccions municipals a Turquia

Celebració del Newroz fa un any a Amed. Foto: Oriol Clavera

>> Galeria d’imatges de les celebracions del Newroz aquest dissabte 21 de març al Kurdistan nord (zones ocupades per Turquia).

Coincidint amb el primer dia de la primavera, el 21 de març, el poble kurd celebra el Newroz, la seva festa nacional.

El DTP (la marca electoral del moviment d’alliberament kurd) va reunir un milió de persones a Amed (Diyarbakir és el nom oficial) i mig milió a Istambul, en una convocatòria marcada per les reivindicacions de pau i democràcia.

Enguany la festa ha estat permesa a totes les ciutats kurdes ocupades per Turquia i no s’han repetit les càrregues policials que l’any passat van deixar tres morts i desenes de ferits i detinguts. Tot i la tensió que marquen les eleccions municipals que se celebraran el proper diumenge 29 de març a Turquia, el govern a preferit no escalfar més l’ambient i permetre les celebracions.

A les eleccions, el DTP espera passar dels actuals 60 alcaldes a més de 100. Si es confirmen les seves previsions, aquests consistoris els prendria a l’AKP (islamistes moderats que estan al govern turc), que no han complert pràcticament cap de les promeses que havien fet de reconeixement de drets pels kurds. Aquest context explica, en bona part, per què Ankara ha preferit no prohibir la celelbració més important per als kurds.

La convocatòria del Newroz a la capital, Amed (Diyarbakir és el nom oficial), quan les autoritats turques la permeten és multitudinària i congrega centenars de milers de persones, que van fer onejar les banderes tricolors (verd, groc i vermell) prohibidies, i també retrats del líder kurd empresonat Abadullah Ocalan.

En algunes ciutats kurdes de Turquia, l’any passat la celebració va ser prohibida i les càrregues policials contra els que es van manifestar malgrat la prohibició va deixar un balanç de tres morts i desenes de ferits greus i detinguts.

>> Vegeu les imatges de 2008 de la repressió a la ciutat Van, a Yuksekova o com la policia trenca el braç d’un nen perquè tirava pedres.

Les celebracions d’enguany en alguns punts ja han començat abans del dia 21. És el cas dels kurds de Londres, que el dia 17 es van manifestar amb banderes kurdes i retrats d’Abadullah Ocalan.

Procés d’il·legalització contra el DTP
L’amenaça d’il·legalització continua penjant sobre el DTP, que a través dels seus 20 diputats ha presentat una proposta de resolució del conflicte a través de democratitzar l’Estat turc i desenvolupar un sistema autonòmic. Actualment, Truquia està dividida en províncies, i en cadascuna mana un governador designat directament pel govern d’Ankara. Tot i que les xifres van variant, actualment a Turquia hi ha entre 6.000 i 8.000 presos polítics kurds.

Malgrat que el govern d’Erdogan (AKP) ha fet molt pocs passos en favor de la llengua i la identitat kurdes, el mes de gener va posar en marxa una televisió en llengua kurds. Molts kurds han interpretat aquest pas com una estratègia de cara a la eleccions de diumenge de la setmana que ve per recuperar vots. El passat mes de novembre, en una visita a les principals ciutats kurdes, Erdogan va ser rebut amb una vaga general que va aconseguir tancar més del 90% dels comerços.

El suport al PKK
Per entendre la magnitud del suport que té el PKK (i les seves dues guerrilles: HPG, que ataca l’exèrcit turc, i PJAK, que ataca l’Iran) entre la població només cal mirar algunes cançons interpretades per guerrillers penjades al Youtube, com Oramar, que va esdevenir emblema ara fa un any durant el Newroz i que té més de 800.000 visites.