[bar group="860×106"]

El #novullpagar arriba amb força a Mallorca

sollerEl Col·lectiu Albaïna impulsa la desobediència al túnel de Soller

El passat 31 d’abril, membres d’Albaïna, col·lectiu municipalista de Sóller que feia mesos que denunciava els abusos al peatge que hi ha a l’accés del túnel que uneix el seu poble amb Palma, realitzaren el primer #novullpagar a l’illa de Mallorca. L’acció, que motivà una retenció il·legal per part dels operaris del peatge i la intervenció de la guàrdia civil espanyola, ha corregut com la pólvora per les xarxes socials. Per aquest 20 de maig s’ha tornat a convocar.

El túnel en qüestió, començat l’any 1988 govern de Gabriel Cañellas, suposà un dels casos més greus de corrupció política a les Illes, que forçà la dimissió del propi president. S’acabà inaugurant l’any 1997 entre fortes crítiques del moviment ecologista. Malgrat el seu curt recorregut i la deficient seguretat, s’instal·là un peatge que explota Abertis, un conglomerat empresarial amb participació de “la Caixa”.

La situació s’ha agreujat els darrers mesos, quan el govern Bauzá ha deixat de pagar la subvenció que rebien els residents de Sóller en condició de part del import del peatge, situació que ha provocat un creixent malestar entre els residents de la vall. El Col·lectiu Albaïna reaccionà organitzant una campanya contra la falta de pagaments per part del govern, campanya que ara a donat un potent gir en incorporar les reivindicacions del #novullpagar que s’ha sentit arreu dels Països Catalans.

Així, després de les primeres accions, s’ha constituït la plataforma “Mallorca Lliure de Peatges”, que aplega diferents col·lectius, així com persones a títol individual, amb voluntat de coordinar noves accions i iniciatives. De forma paral·lela, els #novullpagar s’han anat realitzant de forma prou continuada al peatge.

Cal dir que el Col·lectiu Albaïna, amb només un any d’existència, ha destacat per haver assolit un ritme d’activitat envejable. La entitat de Sóller, que situa els seus principis entre “la transformació socialista de l’estructura social” i la “identitat nacional”, ha estat veu de nombroses reivindicacions populars davant una batllia ocupada per el Partit Popular, organitzant desenes d’actes que han incorporat lluites tan variades com la defensa de la cultura popular, la protecció dels espais naturals amenaçats i la solidaritat davant la repressió contra l’Esquerra Independentista.


[bar group="860×106"]